Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Šéfom sekretariátu OSN pre zmenu klímy bude Stiell

Foto: TASR

OSN vo vyhlásení označila Stiella za "skutočného šampióna vo formulovaní kreatívnych prístupov v rámci kolektívnej globálnej reakcie na klimatickú krízu".

New York 15. augusta (TASR) - Novým šéfom sekretariátu OSN pre zmenu klímy sa stane bývalý grenadský minister pre klimatickú odolnosť Simon Stiell, oznámil v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Úrad prevezme po mexickej diplomatke Patricii Espinosovej. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a AFP.

Stiell sa ujme funkcie výkonného tajomníka Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) čoskoro, uviedol podľa AFP hovorca šéfa OSN, ktorý naznačil, že k tomu dôjde ešte pred novembrovou klimatickou konferenciou COP27 v Egypte.

Stiell pôsobil päť rokov ako minister pre klimatickú odolnosť a životné prostredie Grenady až do júna 2022, predtým bol ministrom školstva a rozvoja ľudských zdrojov.

OSN vo vyhlásení označila Stiella za "skutočného šampióna vo formulovaní kreatívnych prístupov v rámci kolektívnej globálnej reakcie na klimatickú krízu".

Stiell sa zúčastňoval na rokovaniach OSN o klíme, na ktorých často vyzýval najväčších znečisťovateľov na svete, aby si stanovili ambicióznejšie klimatické ciele a poskytli financie prisľúbené zraniteľným krajinám vrátane malých ostrovných krajín.

Espinosová zastávala post výkonnej tajomníčky Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC), v rámci ktorého bola prijatá aj Parížska dohoda, dve funkčné obdobia od roku 2016.