Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfov ropných spoločností vypočúvali v Kongrese pre zavádzanie

Pohľad na budovu Kapitolu cez americké zástavy pri Národnom pamätníku, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Niektorých z nás čaká budúcnosť, ktorú nám vy všetci podpaľujete, vyhlásila demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová.

Washington 29. októbra (TASR) - Vrcholní predstavitelia niekoľkých ropných gigantov vypovedali vo štvrtok pred americkými zákonodarcami, pred ktorými vysvetľovali obvinenia z toho, že zavádzajú verejnosť o klimatických zmenách.

Významní producenti boli vypočúvaní v súvislosti s vplyvom fosílnych palív, z ktorých profitujú, na životné prostredie.

Vypočúvanie, ktoré demokrati označili za historické, predstavuje prvý prípad, keď šéfovia veľkých ropných spoločností odpovedali na otázky verejne a pod prísahou, uvádza stanica BBC.

Šesťhodinové sedenie prinieslo niekoľko búrlivých slovných výmen, pričom firmy ako BP a Shell čelili ťažkým otázkam.

"Niektorých z nás čaká budúcnosť, ktorú nám vy všetci podpaľujete," vyhlásila demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová.

Alexandria Ocasiová-Cortezová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Predstavitelia spoločností Exxon Mobil, Chevron, BP a Shell však opakovane hovorili o svojich snahách o prechod na čistú energiu a popreli zavádzanie verejnosti.

Vypočúvanie, ktoré obrátilo pozornosť na desaťročia lobingu a verejných vyhlásení zo strany najväčších amerických energetických firiem, sa konalo iba niekoľko dní pred začiatkom klimatickej konferencie COP26 v škótskom Glasgowe.

Toto stretnutie svetových lídrov, ktoré sa bude konať od 31. októbra do 12. novembra, je všeobecne považované za kľúčový moment v globálnom boji proti klimatickým zmenám.

Vypočúvanie vo Výbore Snemovne reprezentantov USA pre dohľad a reformy bolo súčasťou širšieho vyšetrovania, ktoré bude podľa vyjadrenia demokratov trvať jeden rok.