Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie EÚ budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Irán v noci na nedeľu prvýkrát v novodobých dejinách podnikol priamy útok na Izrael, ktorý považuje za svojho úhlavného nepriateľa.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 14. apríla (TASR) — Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré bude venované bezprecedentnému útoku Iránu na Izrael. Ministerská schôdzka sa uskutoční v režime videokonferencie, informovala agentúra DPA.

"Naším cieľom je prispieť k deeskalácii a bezpečnosti regiónu," uviedol Borrell v nedeľu v príspevku na sieti X.

Irán v noci na nedeľu prvýkrát v novodobých dejinách podnikol priamy útok na Izrael, ktorý považuje za svojho úhlavného nepriateľa. Táto akcia bola odvetou za zabitie vysoko postavených iránskych dôstojníkov pri nedávnom útoku v Sýrii, ktorý je pripisovaný Izraelu.

Borrell okrem toho uviedol, že hovoril s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom, ktorému v mene EÚ tlmočil "najostrejšie odsúdenie" iránskych úderov dronmi a raketami na Izrael. Irán zároveň vyzval, aby sa vyhol ďalšej eskalácii.

"V tejto mimoriadne napätej regionálnej situácii nemôže byť ďalšia eskalácia v záujme nikoho. Vyzývame všetky strany, aby preukázali maximálnu zdržanlivosť," zopakoval španielsky diplomat.

Dodal, že EÚ je naďalej plne odhodlaná prispievať k deeskalácii a bezpečnosti v regióne a v záujme toho je v úzkom kontakte so všetkými zainteresovanými stranami. Borrell súčasne potvrdil záväzok EÚ týkajúci sa bezpečnosti Izraela.