Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie Izraela a Švédska po rokoch napätia oživili vzťahy

Jair Lapid, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lapid na Twitteri napísal, že telefonicky hovoril so švédskou ministerkou zahraničných vecí Ann Lindeovou.

Tel Aviv 20. septembra (TASR) - Izrael a Švédsko po siedmich rokoch napätia oživili kontakty medzi rezortmi diplomacie oboch krajín. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na izraelského ministra zahraničných vecí Jaira Lapida.

Lapid v pondelok na Twitteri napísal, že telefonicky hovoril so švédskou ministerkou zahraničných vecí Ann Lindeovou. Ide o prvý telefonát šéfov diplomacie Izraela a Švédska od roku 2014.

Minister Lapid ocenil tvrdenie Lindeovej "o silnom a pevnom záväzku Švédska k bezpečnosti Izraela a uznaní Izraela ako vlasti židovského národa". Dodal, že sa teší na zintenzívnenie spolupráce so Švédskom na bilaterálnej aj medzinárodnej úrovni.

Švédsko v roku 2014 ako prvá západoeurópska krajina oficiálne uznalo palestínsky štát. Izraelská vláda na protest proti tomuto kroku následne nakrátko povolala na konzultácie svojho veľvyslanca v Štokholme.

Švédska vláda chcela svojím rozhodnutím z roku 2014 podporiť mierový proces medzi Izraelom a Palestínčanmi. Palestínsky štát uznalo už pred Švédskom aj viac ako 130 krajín sveta. Doposiaľ Palestínu oficiálne uznalo minimálne 138 zo 193 členských krajín OSN, v rámci ktorej majú Palestínčania nečlenský pozorovateľský štatút.

Izrael, Spojené štáty, Nemecko i ďalšie západné štáty zastávajú postoj, že suverénny palestínsky štát bude možné uznať len po ukončení mierových rokovaní s Izraelom. Tie však od roku 2014 stagnujú.