Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ministri skupiny G7 vyzvali Bielorusko na ukončenie migračnej krízy

Na snímke migranti v logistickom centre neďaleko mesta Hrodna na bielorusko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Podľa ministrov by mal byť medzinárodným organizáciám za účelom poskytnutia humanitárnej pomoci okamžite umožnený prístup k migrantom, ktorí uviazli v poľsko-bieloruskom pohraničí.

Londýn 18. novembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí skupiny G7 vo štvrtkovom spoločnom vyhlásení naliehali na Bielorusko, aby ukončilo migračnú krízu na svojich hraniciach s Poľskom. Bielorusko pritom obvinili z bezcitného vytvárania patovej situácie a z ohrozovania ľudských životov, informovala agentúra AFP.

Šéfovia diplomacie z Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Spojených štátov a Talianska obvinili režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že organizuje nelegálnu migráciu cez štátne hranice Bieloruska.

"Sme spojení našou solidaritou voči Poľsku, ako aj voči Litve a Lotyšsku, ktoré sú cieľom tohto provokatívneho zneužívania nelegálnej migrácie ako hybridnej taktiky... Vyzývame (Lukašenkov) režim, aby okamžite zastavil svoju agresívnu a vykorisťovateľskú kampaň, aby tak zabránil ďalším úmrtiam a utrpeniu," píše sa v spoločnom vyhlásení ministrov G7, pod ktoré sa podpísala aj Európska únia.

Podľa ministrov by mal byť medzinárodným organizáciám za účelom poskytnutia humanitárnej pomoci okamžite umožnený prístup k migrantom, ktorí uviazli v poľsko-bieloruskom pohraničí.

"Bieloruský režim sa týmto konaním snaží odvrátiť pozornosť od toho, že sústavne ignoruje medzinárodné právo, základné práva na slobodu i ľudské práva vrátane tých, ktoré majú samotní občania Bieloruska," píšu ministri vo vyhlásení.

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom, kam migranti prúdia od začiatku roka, sa prudko zhoršila 8. novembra. K poľským hraniciam sa z Bieloruska dostalo niekoľko tisícok ľudí a odmietajú opustiť danú oblasť.

Na archívnej snímke migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska.
Foto: TASR/AP


Niekoľko tisíc migrantov prevažne z Blízkeho východu tak stanuje v blízkosti poľských hraníc v nádeji, že sa dostane do Európskej únie.

Európska únia obviňuje Minsk zo zámernej eskalácie napätia a vyzýva na uvalenie ďalších sankcií voči Bielorusku. Lukašenko vyhlásil, že za situáciu, naopak, nesú zodpovednosť samotné západné štáty, keďže ľudia utekajú pred vojnou rozpútanou vo svojej vlasti následkom konania Západu.