Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie USA a Turecka diskutovali o napätí okolo Ukrajiny

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100.000 ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Washington 4. januára (TASR) - Súčasné napätie okolo Ukrajiny bolo jednou z hlavných tém pondelkového telefonického rozhovoru ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Čavušoglom. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

Ministri hovorili o potrebe pokračovať v americko-tureckej spolupráci v spojitosti s hrozbou možného vystupňovania napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Diskutovali aj o možnostiach prehĺbenia vzájomnej kooperácie v rámci NATO.

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100.000 ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine popiera a namiesto toho obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkostí území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

Americký prezident Joe Biden sa súčasnej situácii okolo Ukrajiny venoval v telefonátoch, ktoré minulý týždeň absolvoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Biden ubezpečil Zelenského, že Washington a jeho spojenci "rozhodným spôsobom zareagujú", ak Rusko zaútočí na Ukrajinu. Vyjadril tiež podporu snahám o diplomatické riešenie vyostrenej situácie na ukrajinsko-ruských hraniciach vrátane rozhovorov medzi vysoko postavenými predstaviteľmi USA a Ruska, ktoré sa majú uskutočniť 9. a 10. januára v Ženeve.

Počas telefonátu s Putinom americký prezident vyzval Moskvu, aby deeskalovala situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach, v opačnom prípade Kremľu pohrozil možnými tvrdými sankciami.