Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomácie V4 vyzvali na pokojné riešenie krízy na Ukrajine

Ukrajinskí policajti hliadkujú pred sídlom prezidentskej administratívnej budovy počas protestného zhromaždenia demonštrantov na podporu ukrajinskej integrácie s Európskou úniou v centre Kyjeva 3. decembra 2013. Foto: TASR/AP

Ministri ďalej vyzvali politických lídrov na hľadanie riešenia prostredníctvom dialógu za účasti predstaviteľov vlády, zástupcov občianskej spoločnosti a opozície.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4) dnes prijali spoločné vyhlásenie k situácii na Ukrajine. Apelujú v ňom na všetky strany, aby sa zdržali násilia a čo najskôr dospeli k pokojnému riešeniu súčasnej krízy.

"Opätovne zdôrazňujeme, že použitie sily, najmä vládou proti pokojným demonštrantom, je neprípustné a vyzývame všetky strany, aby sa zdržali násilia. Takisto vyzývame ukrajinské orgány, aby urýchlene začali vyšetrovanie a vyvodili zodpovednosť voči aktérom brutálnych zásahov proti pokojným demonštrantom," uvádza sa vo vyhlásení. Ministri V4 tiež vyzvali ukrajinské orgány, aby prepustili všetkých, ktorí sú zadržiavaní bez akýchkoľvek dôkazov o porušení zákona.

Ministri ďalej vyzvali politických lídrov na hľadanie riešenia prostredníctvom dialógu za účasti predstaviteľov vlády, zástupcov občianskej spoločnosti a opozície. Žiadajú, aby Európska únia pôsobila ako mediátor medzi jednotlivými stranami.

"Krajiny V4 opätovne potvrdzujú svoje stanoviská vyjadrené na Vilniuskom summite, že pre Ukrajinu zostávajú dvere naďalej otvorené a že môže podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, len čo bude na tento krok pripravená," dodali ministri V4.