Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií Arménska a Azerbajdžanu sa stretnú v Berlíne

Na archívnej snímke arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Stretnutie delegácií ministrov zahraničných vecí oboch krajín sa uskutoční v dňoch 28. až 29. februára v súlade s dohodou dosiahnutou na trilaterálnych rokovaniach v Mníchove, uviedla hovorkyňa.

Jerevan 26. februára (TASR) - V Berlíne tento týždeň absolvujú mierové rozhovory ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu. V pondelok to oznámila hovorkyňa arménskej diplomacie, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Stretnutie delegácií ministrov zahraničných vecí oboch krajín sa uskutoční v dňoch 28. až 29. februára v súlade s dohodou dosiahnutou na trilaterálnych rokovaniach v Mníchove, uviedla hovorkyňa na sociálnej sieti.

Lídri Arménska a Azerbajdžanu absolvovali 17. februára priame rokovania v Mníchove, kde sa zúčastnili na bezpečnostnej konferencii. Zhodli sa, že budú pokračovať v snahách o uzavretie mierovej dohody medzi oboma krajinami.

Bilaterálna schôdzka arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana a azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva sa konala po tom, ako sa tam obaja spoločne stretli s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý ich vyzval na rýchle uzavretie mierových rokovaní. Podľa Scholza sa obaja zaviazali riešiť všetky spory bez použitia sily.

Arménsko a Azerbajdžan vedú dlhoročný spor o oblasť Náhorného Karabachu, ktorá podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ju prevažne Arméni. Väčšina z nich však odtiaľ ušla po tom, čo Azerbajdžan dostal Náhorný Karabach v septembri minulého roka úplne pod svoju kontrolu v rámci rozsiahlej ofenzívy.

Pašinjan a Alijev pôvodne sľúbili, že podpíšu mierovú zmluvu do konca roka 2023. V rozhovoroch pod medzinárodným sprostredkovaním však zatiaľ nedošlo k žiadnemu prelomu a napätie medzi oboma stranami zostáva stále vysoké.