Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií G7 sa prvýkrát po dvoch rokoch stretnú osobne

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, archívna foto. Foto: TASR/AP

Na májovej schôdzke sa okrem krajín zoskupenia G7 - Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a Spojených štátov - zúčastnia ako obvykle aj zástupcovia EÚ.

Londýn 20. apríla (TASR) - Najbližšie rokovanie ministrov zahraničných vecí skupiny G7 sa uskutoční 3.-5. mája v Londýne. V utorok o tom v britskom parlamente informoval Dominic Raab, minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, ktoré v súčasnosti tejto skupine hospodársky najvyspelejších krajín sveta predsedá.

Pôjde o prvé osobné stretnutie šéfov diplomacií G7 za posledné vyše dva roky, pripomína agentúra DPA. Naposledy sa šéfovia diplomacií štátov G7 osobne stretli v apríli 2019 v prístavnom meste Dinard na severozápade Francúzska. Ďalšie rokovania ministrov pre pandémiu prebiehali len vo forme videokonferencií.

Na májovej schôdzke sa okrem krajín zoskupenia G7 - Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a Spojených štátov - zúčastnia ako obvykle aj zástupcovia EÚ. Raab zároveň na stretnutie mimoriadne pozval predstaviteľov Austrálie, Indie, Juhoafrickej republiky a Južnej Kórey, ako aj predsedu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Ministerské stretnutie "je príležitosťou ukázať, ako najväčšie demokracie sveta spolupracujú na tom, aby zaručili spravodlivý prístup k vakcínam, vyriešili následky pandémie, podporili prístup dievčat v najchudobnejších krajinách ku kvalitnému vzdelaniu a dohodli sa na ambicióznom pláne boja proti klimatickej kríze," povedal Raab.

Britský minister zahraničných vecí tiež informoval, že počas londýnskej schôdzky budú platiť prísne pandemické opatrenia, vrátane každodenného testovania a dodržiavania fyzických odstupov.

Po májovom stretnutí šéfov diplomacií G7 sa má v júni konať každoročný summit premiérov a prezidentov krajín tohto zoskupenia. Tí sa majú tento rok stretnúť v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka. Minuloročné stretnutie, ktoré sa malo uskutočniť v Spojených štátoch, bolo pre pandémiu koronavírusu zrušené, píše agentúra AFP.