Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií krajín V4 predstavili spoločnú deklaráciu

V Bratislave sa 18. apríla 2013 začal 8. ročník najväčšej medzinárodnej konferencie o zahraničnej politike a bezpečnosti v strednej Európe - Globálne bezpečnostné fórum Globsec 2013. Na snímke zľava český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) Miroslav Lajčák, poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi počas tlačovej besedy. Foto: TASR/Michal Svítok

Mala by zabezpečiť efektívnejšiu a silnejšiu spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku. Materiál je príspevkom krajín k príprave zasadnutia summitu EÚ, ktorý sa bude venovať otázkam obrany.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4) dnes počas medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Globsec v Bratislave predstavili spoločnú deklaráciu. Týka sa efektívnejšej a silnejšej spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky.

Jej spracovanie inicioval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák ešte v novembri 2012. "Táto deklarácia vyplýva z toho, že V4 vníma seba ako pomerne silný hlas na to, aby sme formovali naše názory, keď sa tvorí spoločná pozícia buď v rámci NATO alebo EÚ," priblížil. Materiál je v podstate príspevkom krajín vyšehradského regiónu k príprave zasadnutia summitu EÚ tento rok v decembri, ktorý sa bude venovať otázkam obrany.



Cieľom deklarácie je potvrdiť záujem V4 o zvýšenie účinnosti, viditeľnosti a vplyvu spoločnej európskej a obrannej politiky, posilnenie obranných spôsobilostí EÚ a posilnenie európskeho obranného priemyslu a trhu spoločne s výskumno-vývojovou základňou.

"Minulý rok pred summitom NATO v Chicagu sme pripravili náš pohľad na to, ako vidíme silnejšiu alianciu v čase, keď všetci znižujú rozpočty na obranu," priblížil Lajčák s tým, že v súčasnosti, keď sa pracuje na záveroch k spoločnej európskej bezpečnostnej politike, tak sa V4 dohodla na vypracovaní svojho stanoviska, ktoré by mohlo pomôcť usmerniť diskusiu.