Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií Turecka a Grécka sa stretli, aby zmiernili napätie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Turecko a Grécko sa dlhodobo sporia o námorné hranice i ložiská zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora.

Ankara 5. septembra (TASR) - Grécky minister zahraničných vecí Jorgos Gerapetritis sa v utorok v Turecku stretol so svojím tureckým náprotivkom Hakanom Fidanom v snahe o zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré sa dlhodobo sporia o námorné hranice. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Stretnutie oboch ministrov sa nesie v priateľskejšom duchu, k čomu prispela aj solidarita Grécka pri februárovom ničivom zemetrasení v Turecku, či reakcia Ankary na tragickú vlakovú nehodu v Grécku.

Rokovania mali byť podľa očakávaní zamerané na zníženie napätia medzi Aténami a Ankarou. Turecko zmietané ekonomickými problémami sa tiež snaží zlepšiť často problematické vzťahy so západnými krajinami, všíma si AP.

Utorkové stretnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí nadväzuje na bilaterálne stretnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom na júlovom summite NATO v Litve.

Turecko a Grécko sa dlhodobo sporia o námorné hranice i ložiská zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Ankara nedávno obvinila grécku stranu z rozmiestňovania vojakov na ostrovoch v Egejskom mori, čo považovala za porušenie mierových zmlúv po prvej a druhej svetovej vojne.

Atény na tieto obvinenia uviedli, že grécki vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori preto, lebo Turecko má na svojom pobreží rozmiestnených vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode.