Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií USA a Čína diskutovali aj o vojne na Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Išlo o prvý telefonát šéfov diplomacií USA a Číny, odkedy Blinken upozornil, že Čína sa chce zmocniť Taiwanu oveľa rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Washington 31. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho čínsky náprotivok Wang I v nedeľnom telefonáte diskutovali o súperení medzi oboma superveľmocami a o vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na americký rezort diplomacie.

Šéfovia diplomacií USA a Číny hovorili o potrebe "zodpovedne viesť súperenie" medzi oboma krajinami, uviedol Blinken na sociálnej sieti Twitter.

Blinken a Wang I hovorili tiež o dôležitosti zachovania otvorených komunikačných liniek medzi Pekingom a Washingtonom, ako aj o vojne na Ukrajine, uviedlo v pondelkovom vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí USA.

Hovorca rezortu Ned Price vo vyhlásení dodal, že Blinken v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu upozorňuje na hrozby, ktoré tento krok Moskvy predstavuje pre globálnu bezpečnosť a ekonomickú stabilitu.

Wang I svojmu americkému náprotivku podľa agentúry Reuters povedal, že Spojené štáty by sa mali prestať snažiť Čínu obmedzovať a mali by zabraňovať vytváraniu prekážok vo svojich vzájomných vzťahoch. Takisto uviedol, že kontroly vývozu, ktoré Washington uvalil na Čínu, vážne poškodzujú jej legitímne práva a musia byť odstránené, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Peking už viackrát odmietol odsúdiť ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a namiesto toho z tejto vojny obviňuje Spojené štáty a NATO, píše AFP.

Išlo o prvý telefonát šéfov diplomacií USA a Číny, odkedy Blinken upozornil, že Čína sa chce zmocniť Taiwanu oveľa rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám Čínskej ľudovej republiky o násilné ovládnutie ostrova.

Čína sa k obsahu zmieneného telefonátu zatiaľ nevyjadrila.