Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií V4 ocenili zastavenie násilia na Ukrajine

Na snímke zľava maďarský minister zahraničných vecí János Martoni, český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na rozšírenej schôdzke šéfov diplomacie Vyšehradskej štvorky (V4) v pondelok 24. februára 2014 v Budapešti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Stabilizáciu ekonomickej situácie v krajine považujú za kľúčový aspekt v konsolidačnom procese.

Budapešť 24. februára (TASR) – Zastavenie násilia na Ukrajine, zvolenie nového šéfa parlamentu a prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej ocenili ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí sa dnes stretli v Budapešti.

Stabilizáciu ekonomickej situácie v krajine považujú za kľúčový aspekt v konsolidačnom procese. Naďalej podporujú jej európsku perspektívu, pričom deklarovali pripravenosť navštíviť Ukrajinu, s ktorou sa chcú podeliť o skúsenosti svojich krajín v demokratizačnom procese. Zároveň sú pripravení poskytnúť a koordinovať humanitárnu pomoc krajine.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka sa Ukrajina nachádza v situácii, v ktorej V4 bola v 90. rokoch. "Pokiaľ to myslia vážne s tými vyhláseniami, ktoré počúvame z Kyjeva, tak ich čaká ekonomická transformácia, boj proti korupcii, riešenie celého radu nahromadených problémov a my máme našu praktickú skúsenosť," povedal slovenským novinárom počas schôdzky.

Ministri ocenili prácu svojho poľského kolegu Radoslawa Sikorského, ktorý spolu s ďalšími dvoma európskymi ministrami zahraničných vecí vyrokoval dohodu s bývalým ukrajinským vedením a opozíciou. Ako poznamenal maďarský šéf diplomacie János Martonyi ich misia mala historickú hodnotu a zachránila životy množstvu ľudí. Zdôraznil, že Maďarsku záleží na zákone o regionálnych jazykoch, ktorý ukrajinský parlament zrušil. „Máme nádej, že prijme lepší zákon,“ dodal.

Lajčák podotkol, že zrušenie tejto legislatívy bolo vo všeobecnosti veľmi zle prijaté, keďže sa tým obmedzili existujúce práva. Podčiarkol, že nová vláda by mala byť inkluzívna. "Je nutné, aby tam boli aj predstavitelia Strany regiónov, aby sa každý občan Ukrajiny cítil súčasťou nového procesu, ktorý nesmie nejakým spôsobom nabrať prevahu triumfu a zúčtovania," upozornil.

K ministrom V4 sa dnes pripojili aj rumunský kolega Titus Corlatean, bulharský Kristian Vigenin a grécky Evangelos Venizelos. Ide o prvé veľké stretnutie šéfov diplomacií siedmich členských štátov EÚ po minulotýždňovom mimoriadnom rokovaní ministrov, ktoré sa venovalo situácii na Ukrajine. Únia vtedy rozhodla o uvalení sankcií na niektorých vtedajších predstaviteľov ukrajinskej moci.

Martonyi pripomenul, že Vyšehradská skupina sa zatiaľ v takejto podobe nestretla, ale chce v takejto forme pokračovať aj v budúcnosti, keďže existujú témy, ktoré všetkých zaujímajú a v ktorých sa zhodujú.