Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéfovia G7 odsúdili väzbu Navaľného a zatýkanie demonštrantov

Na snímke z videa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj čaká na súdne vypočutie na policajnej stanici v meste Chimki pri Moskve 18. januára 2021. Foto: TASR/AP

Popredný kritik Kremľa Navaľnyj sa do Ruska vrátil 17. januára, kde ho následne zadržali.

Moskva 26. januára (TASR) - Šéfovia diplomacií štátov skupiny G7 v utorok odsúdili zatknutie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktoré označili za "politicky motivované". Píše sa tak v ich spoločnom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a Spojených štátov označili zatknutie Navaľného za "úbohý" krok zo strany Kremľa a zároveň vyzvali na jeho "okamžité a bezpodmienečné prepustenie".

Odsúdili tiež zatknutie "tisícok novinárov a pokojne protestujúcich" účastníkov sobotňajších demonštrácií na podporu Navaľného, ktoré sa konali v desiatkach ruských mestách. Podľa ministrov demonštranti "konali na základe svojho práva na zhromažďovanie" a mali by byť preto z väzby prepustení, píše agentúra Reuters.

Napriek tisíckam zatknutých účastníkov Navaľného tím už oznámil, že na budúci víkend plánuje uskutočniť ďalšiu sériu protestov.

Popredný kritik Kremľa Navaľnyj sa do Ruska vrátil 17. januára, keď v Nemecku ukončil liečbu a terapiu po pokuse otráviť ho nervovoparalytickou látkou novičok.

Zadržali ho krátko po pristátí na moskovskom letisku Šeremeťjevo. Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) to zdôvodnila tým, že Navaľnyj je na medzinárodnom zozname hľadaných pre porušenie podmienok výkonu podmienečného trestu, ktorý dostal v prípade Yves Rocher. Nasledujúci deň, 18. januára, ho súd vzal do väzby na 30 dní, teda do 15. februára.

Skupinu G7 tvorí sedem priemyselne najvyspelejších krajín sveta. Rusko bolo z pôvodnej G8 vylúčené v reakcii na anexiu Krymského polostrova v roku 2014, pripomína AFP.