Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Šéfovia parlamentov kritizujú kontroly na hraniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako uviedla agentúra DPA, list z 1. marca, ktorý podpísali Wolfgang Sobotka, Radek Vondráček a Boris Kollár, v stredu dostali členovia výboru Bundestagu pre vnútorné veci.

Viedeň/Berlín 10. marca (TASR) - Pochybnosti o oprávnení sprísnených hraničných kontrol na hraniciach Nemecka s Tirolskom a Českom v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vyjadrili začiatkom marca v spoločnom liste adresovanom šéfovi nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) Wolfgangovi Schäublemu predsedovia parlamentov Rakúska, ČR a Slovenska. Ako v stredu uviedla agentúra DPA, list z 1. marca, ktorý podpísali Wolfgang Sobotka, Radek Vondráček a Boris Kollár, v stredu dostali členovia výboru Bundestagu pre vnútorné veci.

Signatári listu okrem iného konštatujú, že dôsledky týchto opatrení "sú v rozpore s naším spoločným cieľom, ktorým je zabrániť ďalším hospodárskym stratám spôsobeným pandémiou". Ako príklad uviedli problémy v tranzitnej nákladnej doprave súvisiace s povinnosťou vodičov preukazovať sa negatívnymi testami na koronavírus.

Nemecká vláda vyhlásila v polovici februára Českú republiku, väčšinu rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko a Slovensko za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné varianty nového koronavírusu. Z týchto oblastí môžu na územie Nemecka vstúpiť len nemeckí občania a osoby s trvalým pobytom v tejto krajine. Výnimky tiež platia pre vodičov kamiónov, zdravotníckych pracovníkov a ďalšie skupiny občanov vrátane cezhraničných pracovníkov pôsobiacich v oblastiach dôležitých pre chod štátu. Všetci sa musia preukázať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

Šéfovia parlamentov v liste kritizujú nerovnaké podmienky v porovnaní s francúzskym departementom Moselle. Napriek tomu, že ho Nemecko neskôr tiež zaradilo medzi rizikové oblasti, stále kontroly na hraniciach nezaviedlo.
Na archívnej snímke Wolfgang Schäuble.
Foto: TASR/AP

Schäuble tento týždeň na list reagoval slovami, že verí tomu, že tieto dočasné obmedzenia sa v krátkom čase stanú nepotrebnými a Európska únia z tejto krízy vyjde posilnená.

Európska komisia ešte vo februári zaslala list nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi, v ktorom opatrenia voči ČR, SR a Tirolsku označila za "neprimerané a neopodstatnené". Berlín však kritiku zavedených reštrikcií odmietol.

O tom, či sa kontroly na hraniciach s ČR a Tirolskom predĺžia aj po 17. marci, sa podľa hovorcu nemeckého ministerstva vnútra rozhodne najneskôr na budúci týždeň. Do 4. marca vrátili z nemeckých hraníc späť do Česka a Tirolska 36.442 ľudí, informovala DPA s odvolaním sa na údaje nemeckého ministerstva vnútra.