Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfovia parlamentov V4 rokovali o budúcnosti Európy

Na ilustračnej foto v pozadí vlajky krajín Vyšehradskeh štvorky (V4). Foto: TASR - Martin Baumann

Štátny tajomník maďarského rezortu diplomacie Péter Sztáray vo svojom prejave poznamenal, že medzi bodmi programu štvrtkového rokovania bola aj otázka budúcnosti Európy.

Budapešť 23. septembra (TASR) - Budúcnosť Európy, jej hodnoty a záujmy boli hlavnou témou schôdzky predsedov parlamentov členských krajín Vyšehradskej štvorky, ktorá sa konala vo štvrtok v severomaďarskom Visegráde. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel.

Predseda maďarského parlamentu László Kövér pripomenul, že pred 30 rokmi sa lídri Československa, Maďarska a Poľska rozhodli pre stredoeurópsku iniciatívu vo forme vyšehradského zoskupenia, ktorého cieľom bolo spoločne presadzovať záujmy vyšehradských krajín v procese európskej integrácie. Informovala o tom agentúra MTI.

Štátny tajomník maďarského rezortu diplomacie Péter Sztáray vo svojom prejave poznamenal, že medzi bodmi programu štvrtkového rokovania bola aj otázka budúcnosti Európy. Jej súčasťou je podľa neho aj problematika západného Balkánu, ako aj otázka budúcnosti krajín východného partnerstva, ktorá má priamy vplyv na politickú, hospodársku a bezpečnostnú politiku strednej Európy.

Sztáray poznamenal, že mottom terajšieho ročného maďarského predsedníctva vo vyšehradskom zoskupení, ktoré sa začalo 1. júla, je "Reštartujme Európu!". Podčiarkol tiež dôležitosť spoločného boja proti pandémii koronavírusu, ako aj čo najskoršieho obnovenia hospodárstva v stredoeurópskom regióne, ktorý sa podľa jeho slov stal motorom ekonomického rastu v Európe.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)