Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfovia policajných zborov z krajín EÚ rokovali o hrozbách pre Európu

Na archívnej snímke zo 16. januára 2015 je budova Europole v holanskom Haagu. Foto: TASR/AP

Spoluorganizátorom stretnutia bolo Slovinsko, ktoré zastáva polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

Brusel/Haag 1. októbra (TASR) - Hrozby, ktoré môžu byť výzvou pre vnútornú bezpečnosť Európskej únie, boli hlavnou témou diskusií veliteľov policajných zborov z krajín EÚ počas ich stretnutia v Haagu v dňoch 29. – 30. septembra.

Europol – agentúra Európskej únie pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva – v piatkovej správe pre médiá spresnil, že najvyšší predstavitelia policajných zborov z eurobloku sa stretli v sídle tohto úradu v Haagu, aby prediskutovali vznikajúce hrozby a výzvy v oblasti kriminality a príležitosti na ich riešenie.

Spoluorganizátorom stretnutia bolo Slovinsko, ktoré zastáva polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

Europol pripomenul, že Európsky zjazd policajných veliteľov (EPCC) je najvýznamnejšou konferenciou v oblasti presadzovania práva v priestore Európskej únie. Tohoročné rokovania v rámci EPCC sa zaoberali najmä závažnou a organizovanou kriminalitou a terorizmom, jeho prejavmi a infiltráciou do európskej spoločnosti.

Počas rokovaní, ktoré viedla výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová, si policajní šéfovia a vysokí predstavitelia polície z členských štátov EÚ vymenili hodnotenia týkajúce sa už existujúcich, ako aj vznikajúcich kriminálnych hrozieb a výziev a hovorili o príležitostiach, ako tieto hrozby riešiť. Rokovania boli rozdelené do troch pracovných panelov a stoviek dvojstranných a mnohostranných stretnutí, počas ktorých sa najvyšší predstavitelia polície zaoberali aj otázkami medzinárodnej policajnej spolupráce, hrozieb vyplývajúcich zo šírenia pandémie ochorenia COVID-19 a úlohy polície v modernom digitálnom svete.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)