Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko rozšírilo súbor donucovacích prostriedkov pri ochrane hraníc

Poľské vojenské vozidlo prechádza cez kontrolné stanovište "Kuznica", foto z archívu. Foto: TASR/AP

Novela má podľa predkladateľov zabezpečiť efektívnosť úkonov Pohraničnej stráže za účelom ochrany hranice v prípade ohrozenia bezpečnosti štátu alebo verejného poriadku.

Varšava 18. novembra (TASR) — Dolná komora poľského parlamentu - Sejm – schválila v stredu novelu zákona o ochrane štátnej hranice. Za novelu z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) hlasovalo 245 poslancov, 167 bolo proti a 25 sa zdržalo, informovala agentúra PAP.

Novelizovaný zákon umožňuje zaviesť dočasný zákaz pobytu v konkrétnej oblasti pohraničného pásma. Zákaz sa nebude týkať obyvateľov tejto oblasti, ľudí dochádzajúcich do práce ani študentov či ľudí využívajúcich hraničné priechody. Súhlas s prítomnosťou iných osôb, najmä novinárov, môže dať príslušný veliteľ stanovišťa Pohraničnej stráže.

Rozširuje sa tiež súbor donucovacích prostriedkov, ktoré môžu použiť príslušníci pohraničnej stráže a ruší sa veková hranica pre uchádzačov o výkon služby v Pohraničnej stráži.

Novela má podľa predkladateľov zabezpečiť efektívnosť úkonov Pohraničnej stráže za účelom ochrany hranice v prípade ohrozenia bezpečnosti štátu alebo verejného poriadku. Vyžiadala si ju pokračujúca krízy na poľsko-bieloruských hraniciach, kde sa zhromaždili tisíce migrantov.

Poslanci predtým zamietli všetky pozmeňujúce návrhy, ktoré podali opozičné strany. Ich predstavitelia tvrdia, že PiS chce novelou natrvalo zablokovať prístup kritických novinárov k hraniciam.

Novelu bude teraz prerokovávať horná komora parlamentu – Senát, ktorá v nej môže urobiť zmeny.

Poľská vláda 2. septembra v dôsledku migračnej krízy vyhlásila výnimočný stav v páse širokom tri kilometre tiahnucom sa pozdĺž hranice s Bieloruskom. Nerezidenti, novinári a humanitárne organizácie nemajú do tejto zóny povolený vstup. Výnimočný stav sa skončí 2. decembra a ústava neumožňuje jeho predĺženie.

Poľská novinárska organizácia Press Club Polska v tejto súvislosti v stredu podľa spravodajskej televízie TVN24 uviedla, že osoby v poľských vojenských uniformách zbili troch fotoreportérov a nasadili im putá. Stalo sa tak v utorok popoludní v obci Wiejki, asi osem kilometrov od hraníc s Bieloruskom, teda mimo zakázanej oblasti. Poľské ministerstvo obrany v reakcii poprelo použitie sily. Tvrdí, že fotoreportéri boli maskovaní a nemali na sebe žiadne identifikačné znaky.