Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Semjén: Maďarskí kresťanskí demokrati zostanú v EPP aj bez Fideszu

Zsolt Semjén, archívna snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Predseda vlády Viktor Orbán v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió avizoval, že ak Európska ľudová strana (EPP) nepodporí Maďarsko, tak Fidesz bude musieť založiť nové európske hnutie.

Budapešť 17. januára (TASR) - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorá je menšou zo strán maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP, zostane členom Európskej ľudovej strany (EPP) aj v prípade, že z nej odíde Fidesz. Povedal to predseda KDNP Zsolt Semjén v reakcii na štvrtkové schválenie uznesenia Európskeho parlamentu (EP) namiereného proti Maďarsku.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV o tom Semjén hovoril v úzkom kruhu politikov KDNP. Tí v piatok spresnili, že o zotrvanie maďarských kresťanských demokratov v EPP žiadali KDNP vatikánske kruhy, ale aj vysokopostavení predstavitelia európskych ľudovcov.

Semjén povedal, že KDNP "všetko vidí, všetko vie a všetkému rozumie", avšak zostáva v EPP aj bez Fideszu.

Predseda vlády Viktor Orbán v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió avizoval, že ak Európska ľudová strana (EPP) nepodporí Maďarsko, tak Fidesz bude musieť založiť nové európske hnutie. Zdôraznil, že jeho vládna strana Fidesz bude mať pre takéto nové hnutie spojencov.

Premiér zopakoval, že uznesenie EP, ktoré vo štvrtok voči Maďarsku a Poľsku schválili poslanci v Štrasburgu, považuje za výsledok vplyvu siete organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorá sa snaží "kúpiť si" politický vplyv v Európe.

Poslanci EÚ v prijatom nelegislatívnom uznesení upozornili na to, že doterajšie diskusie Rady EÚ so zástupcami Poľska a Maďarska neviedli k zlepšeniu v oblasti rešpektovania základných hodnôt Európskej únie v týchto štátoch.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach