Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Americký Senát potvrdil vo funkcii 200. sudcu navrhnutého Trumpom

Americký prezident Donald Trump, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Trump v roku 2016 sľúbil, že do úradu uvedie sudcov, ktorí sú proti umelému prerušeniu tehotenstva a proti kontrole vlastníctva zbraní.

Washington 25. júna (TASR) - Americký Senát v stredu potvrdil Coryho Wilsona na poste sudcu odvolacieho súdu so sídlom v New Orleans v americkom štáte Louisiana. Ide už o v poradí 200. sudcu, ktorého Senát schválil na základe nominácie prezidenta Donalda Trumpa, informovali vo štvrtok agentúra AFP a stanica CNN

Wilsona pri hlasovaní podporilo 52 zo 100 senátorov. Všetci, ktorí zaňho hlasovali, boli z Republikánskej strany. Republikáni majú v Senáte väčšinu, pripomína AFP.

Väčšina sudcov vymenovaných Trumpom sú muži a príslušníci bielej rasy, konštatuje AFP. Prezident nominoval aj dvoch sudcov Najvyššieho súdu USA.

Trump počas svojej predvolebnej kampane v roku 2016 sľúbil, že do úradu uvedie sudcov, ktorí sú proti umelému prerušeniu tehotenstva a proti kontrole vlastníctva zbraní.

Bývalý prezident Barack Obama počas svojich dvoch funkčných období (2009-17) úspešne navrhol 334 federálnych sudcov, uvádza na svojej webovej stránke stanica CNN.