Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Senát schválil financovanie štátnych inštitúcií i pomoc Ukrajine

Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer z New Yorku hovorí počas tlačovej konferencie vo štvrtok 22. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Je to jeden z najvýznamnejších balíčkov s vyčlenenou pomocou, aký sme schválili za veľmi dlhý čas, povedal Chuck Schumer, vodca demokratickej väčšiny v Senáte.

Washington 23. decembra (TASR) - Americký Senát vo štvrtok schválil návrh zákona o výdavkoch vo výške 1,7 bilióna dolárov, ktorý zabezpečí financovanie federálnych vládnych inštitúcií do konca septembra budúceho roka a poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Senátori návrh schválili pomerom hlasov 68 k 29. Teraz ho musí schváliť Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu a následne podpísať prezident USA Joe Biden.

"Je to jeden z najvýznamnejších balíčkov s vyčlenenou pomocou, aký sme schválili za veľmi dlhý čas," povedal Chuck Schumer, vodca demokratickej väčšiny v Senáte. Podľa jeho slov to pomôže veľkému množstvu ľudí.

Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell pochválil desaťpercentné zvýšenie výdavkov na obranu, ktoré americkým ozbrojeným silám poskytne istotu a zachová bezpečnosť krajiny.

Zákonodarcovia sa usilovali návrh schváliť ešte pred polnocou z piatka na sobotu. Ak by sa im to nepodarilo, federálne inštitúcie by počas sviatkov zasiahol tzv. čiastočný shutdown - zastavenie financovania.

Schválený balíček tiež poskytuje vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu vo výške približne 45 miliárd dolárov.