Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Senát USA schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov

Senát amerického Kongresu schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov vo štvrtok 19. mája 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Balík pomoci schválil Senát týždeň po tom, ako ho v hlasovaní odobrila americká Snemovňa reprezentantov.

Washington 19. mája (TASR) - Senát amerického Kongresu vo štvrtok schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Balík pomoci schválil Senát týždeň po tom, ako ho v hlasovaní odobrila americká Snemovňa reprezentantov. Na definitívne schválenie finančnej pomoci Kyjevu je ešte potrebný podpis amerického prezidenta Joea Bidena.

Senát hlasoval za schválenie balíka finančnej pomoci pre Ukrajinu v pomere 86 ku 11. Všetky nesúhlasné hlasy pochádzali z radov republikánov, uvádza agentúra AP.

Prijatie balíka finančnej pomoci prišlo po upozornení zo strany Bidena, že doterajšia pomoc Kyjevu na odrazenie ruskej vojenskej invázie sa pravdepodobne v priebehu niekoľkých dní vyčerpá.

Americký prezident pôvodne požiadal Kongres o schválenie ďalších 33 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, no zákonodarcovia sa rozhodli balík navýšiť.