Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Senát v USA potvrdil Jacka Lewa ako nového veľvyslanca v Izraeli

Na archívnej snímke J. Lew. Foto: TASR/AP

Americkí senátori schválili Lewa hlasmi v pomere 53:43. Na post veľvyslanca ho nominoval súčasný americký prezident Joe Biden ešte minulý mesiac.

Washington 31. októbra (TASR) - Senát Spojených štátov v utorok hlasovaním potvrdil nového amerického veľvyslanca v Izraeli. Bude ním Jack Lew, ktorý pôsobil ako minister financií v administratíve bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Americkí senátori schválili Lewa hlasmi v pomere 53:43. Na post veľvyslanca ho nominoval súčasný americký prezident Joe Biden ešte minulý mesiac. Pozícia bola neobsadená od júla, keď ju po dvoch rokoch opustil Tom Nides.

Jack Lew na senátnom vypočúvaní počas októbra prisľúbil, že bude podporovať izraelských lídrov v ich reakcii na útok militantov z palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra. "V tejto chvíli niet dôležitejšieho poslania, než dostať za úlohu posilniť vzťahy medzi Spojenými štátmi a štátom Izrael," povedal.

V minulosti pôsobil aj ako šéf kancelárie Bieleho domu počas Obamovej administratívy či ako riaditeľ Úradu pre správu a rozpočet pod exprezidentom Billom Clintonom a neskôr i Obamom.

Demokratická strana vyhlásila, že Lew so svojimi bohatými skúsenosťami je tou správnou osobou na post amerického veľvyslanca v Izraeli v zložitých chvíľach prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v pásme Gazy.

Republikáni ho, naopak, kritizovali v súvislosti s jeho úlohou vedúceho kancelárie Bieleho domu počas vyjednávaní o jadrovej dohode s Iránom v roku 2015, ktorú neskôr vypovedal republikánsky prezident Donald Trump.