Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Senátne kreslo v Pensylvánii získal demokrat John Fetterman

Voliči čakajú na otvorenie volebných miestností v USA. Foto: TASR/AP

Fetterman, zotavujúci sa z mŕtvice, ktorá ho postihla počas predvolebnej kampane, nahradí v Senáte republikána Pata Toomeyho.

Pittsburgh 9. novembra (TASR) - Boj o senátne kreslo v americkom štáte Pensylvánia vyhral v utorkových voľbách do Kongresu USA demokrat John Fetterman, ktorý porazil republikána Mehmeta Oza podporovaného exprezidentom Donaldom Trumpom. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Fetterman, zotavujúci sa z mŕtvice, ktorá ho postihla počas predvolebnej kampane, nahradí v Senáte republikána Pata Toomeyho.

Demokratická strana šéfa Bieleho domu Joea Bidena si tak v Senáte, hornej komore Kongresu, zaistila ďalšie kreslo, čím zvýšila svoje šance na udržanie si tesnej väčšiny na ďalšie dva roky.

Demokrati tak majú v Senáte zatiaľ najmenej 48 kresiel a republikáni 47. Na väčšinu je potrebných minimálne 51 kresiel zo 100. Nerozhodnutých zostáva päť kľúčových štátov vrátane Georgie, Arizony, Nevady a Wisconsinu, píše stanica BBC.

Agentúra AP informovala, že republikánsky senátor Mike Lee zvíťazil v štáte Utah, kde porazil nezávislého kandidáta Evana McMullina.

V Michigane obhájila svoj mandát demokratická guvernérka Gretchen Whitmerová. Demokrat Tony Evers získal podľa AP druhé funkčné obdobie na poste guvernéra Wisconsinu.