Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Senátny výbor USA schválil vojenskú pomoc pre Taiwan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvýšené napätie medzi Pekingom a Tchaj-pejom v uplynulých týždňoch vyvolala nedávna cesta predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwan.

Washington 15. augusta (TASR) - Senátny výbor pre zahraničné vzťahy podnikol v stredu prvý krok k tomu, aby Spojené štáty poskytli Taiwanu vojenskú pomoc v hodnote miliárd dolárov v rámci posilnenia podpory tomuto ostrovnému štátu v reakcii na zvýšené napätie s Pekingom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Výbor schválil návrh zákona o politike voči Taiwanu, na základe ktorého USA počas nasledujúcich štyroch rokov poskytnú tejto krajine vojenskú pomoc v hodnote 4,5 miliardy dolárov.

Návrh zákona ešte musí prejsť celým Senátom a Snemovňou reprezentantov amerického Kongresu. Biely dom zatiaľ neuviedol, či prezident Joe Biden zákon podpíše, pripomína AFP.

Zvýšené napätie medzi Pekingom a Tchaj-pejom v uplynulých týždňoch vyvolala nedávna cesta predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwan. Čína v reakcii na túto návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, spustila v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenie. Taiwan následne navštívili aj ďalšie americké delegácie.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu.