Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Senátori v USA podporili balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael

Hasiči hasia požiar, ktorý zachvátil obytnú budovu po útoku ruskej armády v Kyjeve v stredu 7. februára 2024. Foto: TASR/AP

Za sa vyslovilo aj 18 republikánov, a to aj napriek kritike exprezidenta USA Donalda Trumpa.

Washington 11. februára (TASR) - Americký Senát v kľúčovom hlasovaní v nedeľu večer podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Jeho konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Senátori v procedurálnom hlasovaní balík zahraničnej pomoci za 95 miliárd dolárov podporili v pomere hlasov 67:27. Za sa vyslovilo aj 18 republikánov, a to aj napriek kritike exprezidenta USA Donalda Trumpa, podľa ktorého by táto pomoc mala byť poskytnutá vo forme pôžičky.

Okrem podpory Kyjeva vo výške 61 miliárd dolárov návrh zákona o zahraničnej pomoci obsahuje aj vojenskú pomoc pre Izrael za 14 miliárd a takmer päť miliárd dolárov na podporu partnerov v indo-pacifickej oblasti vrátane Taiwanu.

Aj v prípade, že americkí senátori navrhovaný balík schvália, nie je isté, ako dopadne hlasovanie v dolnej komore Kongresu USA - Snemovni reprezentantov, v ktorej má väčšinu Republikánska strana, píše AFP.

Predseda snemovne Mike Johnson podľa agentúry Reuters naznačil, že by sa mohol pokúsiť rozdeliť ustanovenia o pomoci do samostatných opatrení, keď návrh zákona dorazí zo Senátu. Desiatky republikánov vrátane Johnsona a spojencov Trumpa už predtým hlasovali proti poskytnutiu pomoci Ukrajine.

Republikánski senátori minulý týždeň zablokovali balík, ktorý spájal ich požiadavky na posilnenie ochrany americko-mexickej hranice s poskytnutím pomoci zahraničným partnerom USA. O tejto kompromisnej dohode sa medzi republikánmi a demokratmi komplikovane rokovalo niekoľko mesiacov.