Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Senátu USA odovzdali články obžaloby voči ministrovi Mayorkasovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto ústavná žaloba (impeachmnet) je v prevažnej miere symbolická, pretože Senát, kde majú prevahu demokrati, ho s veľkou pravdepodobnosťou oslobodí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 17. apríla (TASR) - Republikáni zo Snemovne reprezentantov amerického Kongresu v utorok oficiálne odovzdali Senátu články ústavnej obžaloby voči ministrovi pre vnútornú bezpečnosť Alejandrovi Mayorkasovi z dôvodu jeho postupu na hraniciach USA s Mexikom. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Táto ústavná žaloba (impeachmnet) je v prevažnej miere symbolická, pretože Senát, kde majú prevahu demokrati, ho s veľkou pravdepodobnosťou oslobodí, píše AFP.

Snemovňa tento impeachment schválila ešte vo februári. Mayorkasa viní zo zámerného a systematického odmietania presadiť imigračný zákon a z porušenia dôvery verejnosti. Je prvým členom vládneho kabinetu, ktorý čelí impeachmentu, za obdobie takmer 150 rokov, pripomína AFP.

Viacerí experti na ústavu uviedli, že dôkazy, ktoré republikáni predkladajú, nie sú dostatočné, píše na svojej webovej stránke stanica CNN. Demokrati tvrdia, že tento proces impeachmentu je politicky motivovaný a bezvýznamný.