Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Senegal a Pobrežie Slonoviny vyhlásili pre koronavírus mimoriadny stav

Prezident Senegalu Macky Sall. Foto: TASR/AP Photo/Rebecca Blackwell

Senegalský prezident Macky Sall zároveň nariadil obranným aj bezpečnostným silám, aby boli pripravené okamžite vymáhať príslušné reštrikcie.

Dakar 24. marca (TASR) - Západoafrické štáty Senegal a Pobrežie Slonoviny vyhlásili v pondelok mimoriadny stav v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu. Núdzové opatrenia budú v oboch krajinách platiť od utorka, informuje tlačová agentúra AFP.

Senegalský prezident Macky Sall zároveň nariadil obranným aj bezpečnostným silám, aby boli pripravené okamžite vymáhať príslušné reštrikcie.

"S vážnosťou vám vravím, že situácia je kritická. Rýchlosť a postup tejto choroby si od nás vyžaduje zvýšenú mieru odozvy," vyhlásil prezident v televíznom príhovore k národu. Senegal má dosiaľ 79 potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje.

Sall doplnil, že úrady budú mať právomoc regulovať alebo zakázať pohyb ľudí a tovaru, ako aj demonštrácie či iné zhromaždenia. Štát podľa jeho slov poskytne na riešenie situácie 1,6 miliardy dolárov, z ktorých bude 81 miliónov určených na mimoriadnu potravinovú pomoc.

Prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara uviedol, že "bojujúc proti šíreniu pandémie", jeho krajina zavedie postupné obmedzenie pohybu a zákaz vychádzania podľa toho, ako bude pandémia postupovať.

Prezident tiež nariadil uzatvorenie všetkých barov a zakázal neopodstatnený presun osôb medzi hlavným mestom Abidjan, kde bola zaregistrovaná väčšina z 25 prípadov nákazy v krajine, a vnútrozemím.

Ouattara oznámil, že na boj proti pandémii pôjde zo štátnych zdrojov 157 miliónov dolárov. "V tomto boji proti šíreniu choroby COVID-19 je naším hlavným nepriateľom nedisciplinovanosť a nedodržiavanie preventívnych pokynov," dodal.