Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Opozičný senegalský líder je opäť pred súdom, chystajú sa demonštrácie

Demonštrant drží senegalskú vlajku počas protestu proti zadržaniu lídra senegalskej opozície Ousmana Sonka v Dakare v piatok 5. marca 2021. Foto: TASR/AP

Politická opozícia vyzvala na tri ďalšie dni protestov so začiatkom v pondelok.

Dakar 8. marca (TASR) - Zadržaný senegalský opozičný líder Ousmane Sonko sa v pondelok postaví pred súd, pričom jeho stúpenci vyzývajú na "masívne pouličné protesty" v rámci nového kola demonštrácií proti jeho zatknutiu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Počas niekoľkých dní po jeho zatknutí zahynulo päť ľudí vrátane jedného školáka. Išlo o najhoršie násilie za uplynulé roky v tejto africkej krajine, ktorá je všeobecne považovaná za baštu stability v inak nestabilnom regióne.

Sonko sa postaví pred súd v meste Dakar, kde bude odpovedať na otázky v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia, ktoré sú však podľa neho politicky motivované.

Školy v senegalskom hlavnom meste sú na jeden týždeň zatvorené, pričom politická opozícia vyzvala na tri ďalšie dni protestov so začiatkom v pondelok.

Nepokoje vyvolali znepokojenie v OSN, ako aj v susedných krajinách Senegalu, ktoré vyzývajú všetky strany, aby sa do daného konfliktu nezapájali. Senegalský prezident Macky Sall čelí narastajúcemu nátlaku, aby sa k vzniknutej situácii verejne vyjadril.

Sonko (46) je ostrým kritikom vládnucej elity v Senegale; minulý týždeň v stredu ho zatkli v súvislosti s obvineniami z narúšania verejného poriadku.

Zrážky medzi stúpencami opozície a bezpečnostnými silami vypukli v čase, keď bol Sonko na ceste na súd v Dakare, kde mal vypovedať o osobitnom obvinení zo znásilnenia.

Demonštranti počas protestov podpaľovali autá, rabovali obchody a hádzali na policajtov kamene. Zrážky zdôraznili problematiku životných podmienok i zlej ekonomickej situácie v tejto krajine.

Pred novými protestmi vydalo v nedeľu 19 veľvyslanectiev v Dakare - vrátane diplomatických misií Spojených štátov, Európskej únie a Francúzska - spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Senegal, aby sa dištancoval od násilia a pristúpil k dialógu.

Na pokojné riešenie situácie vyzvalo aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).