Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Prezident Senegalu vyzýva na upokojenie situácie v krajine

Na snímke úradujúci prezident Macky Sall počas volebného dňa. Foto: TASR/AP

Sonko (46) je ostrým kritikom vládnucej elity v Senegale; minulý týždeň v stredu ho zatkli v súvislosti s obvineniami z narúšania verejného poriadku.

Dakar 9. marca (TASR) - Senegalský prezident Macky Sall vyzval v pondelok na upokojenie situácie v krajine, v ktorej po zadržaní tamojšieho opozičného lídra už niekoľko dní pretrvávajú násilnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Vo svojom televíznom prejave vyzval 59-ročný prezident obyvateľov Senegalu "na utíšenie zatrpknutosti a vyhnutie sa konfrontácii, ktorá vedie k tomu najhoršiemu".

Sudca v senegalskom hlavnom meste Dakar v pondelok nariadil, aby bol na slobodu prepustený opozičný líder Ousmane Sonko, ktorého zadržanie v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia vyvolalo násilné potýčky. Sudca voči lídrovi opozície zároveň vzniesol oficiálne obvinenie zo znásilnenia. Vyšetrovanie tohto prípadu tak bude ďalej pokračovať. Sonko však tvrdí, že spomínané obvinenia voči jeho osobe sú politicky motivované a že za nimi stojí práve Sall, ktorý sa pred najbližšími voľbami v roku 2024 pokúša zbaviť svojich politických oponentov.

Sonko (46) je ostrým kritikom vládnucej elity v Senegale; minulý týždeň v stredu ho zatkli v súvislosti s obvineniami z narúšania verejného poriadku.

Zrážky medzi stúpencami opozície a bezpečnostnými silami vypukli prvýkrát v stredu, keď bol Sonko na ceste na súd v Dakare, kde mal vypovedať o osobitnom obvinení zo znásilnenia. Demonštranti počas protestov podpaľovali autá, rabovali obchody a hádzali na policajtov kamene. V hlavnom meste z bezpečnostných dôvodov na týždeň zatvorili aj školy.

V Dakare posilnili policajné hliadky po tom, ako tamojšie opozičné hnutie cez víkend vyzvalo na trojdňové masívne demonštrácie proti Sonkovmu zatknutiu.

Počas niekoľkých dní po jeho zatknutí zahynulo pri násilnostiach najmenej päť ľudí vrátane jedného školáka. Išlo o najhoršie násilie za uplynulé roky v tejto západoafrickej krajine, ktorá je všeobecne považovaná za baštu stability v inak nestabilnom regióne.