Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Senegal stavia pri hraniciach s Mali vojenský tábor

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Menšie posádky vojenskej polície sa nachádzajú na severe a východe Senegalu.

Dakar 15. júla (TASR) – Senegal začal na svojich hraniciach s násilím sužovaným Mali stavať vojenský tábor, ktorý má prispieť k riešeniu problematiky medzinárodných hrozieb a obchodovania, informovala v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na senegalské ministerstvo obrany.

Tábor vzniká neďaleko mesta Goudiry na východe krajiny, takmer 600 kilometrov od hlavného mesta Dakar. Ministerstvo ani armáda neposkytli údaje o počte vojakov či druhoch výzbroje na vznikajúcej základni.

Mali zápasí s osem rokov trvajúcim povstaním džihádistov, ktoré sa rozšírilo aj do susedného Nigeru a Burkiny Faso, pričom si vyžiadalo už tisícky životov a vyhnalo z domovov státisíce ľudí.

Senegal však týmto konfliktom zatiaľ zasiahnutý nie je, ale napriek tomu posilnil svoju bezpečnosť a prispel vojakmi do mierových síl OSN v Mali. Senegalské súdy zároveň v uplynulých rokoch vyslovili niekoľko verdiktov za terorizmus.

Menšie posádky vojenskej polície sa nachádzajú na severe a východe Senegalu.

Ministerstvo obrany vyhlásilo, že úrady plánujú zintenzívniť územnú sieť bezpečnostných síl s cieľom prispôsobiť sa zmenám v regionálnom strategickom kontexte a zvýšiť plnenie požiadaviek verejnosti na bezpečnosť.

Okrem džihádistickej hrozby sa východná hraničná zóna s Mali "hemží" zločincami a pašerákmi drog, doplnil predstaviteľ senegalskej armády.