Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Koalícia v Senegale tvrdí, že po voľbách má väčšinu v parlamente

Volička volí v Dakare počas parlamentých volieb v Senegale v nedeľu 31. júla 2022. Foto: TASR/AP

Barthélémy Dias, starosta hlavného mesta Dakar a líder hlavnej opozičnej koalície, okamžite spochybnil výsledky oznámené expremiérkou a konštatoval, že jej neprináleží oznamovať výsledky volieb.

Dakar 1. augusta (TASR) - Vládnuca koalícia senegalského prezidenta Mackyho Salla v pondelok oznámila, že v nedeľných parlamentných voľbách zvíťazila v 30 zo 46 administratívnych oblastiach, čím získala v zákonodarnom zbore tesnú väčšinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bývalá premiérka Aminata Touréová, ktorá viedla kandidátku vládnucej koalície, oznámila čiastkové výsledky v noci na pondelok v celoštátnej televízii.

"Dáva nám to nespochybniteľnú väčšinu," povedala Touréová za jasotu priaznivcov. Koľko zo 165 poslaneckých mandátov koalícia získala, však neuviedla.

V hybridnom volebnom systéme v Senegale je 97 poslancov zvolených väčšinovým systémom, zatiaľ čo 53 sa na kandidátkach volí pomerným systémom a o 15 rozhodnú Senegalčania žijúci v zahraničí.

Barthélémy Dias, starosta hlavného mesta Dakar a líder hlavnej opozičnej koalície, okamžite spochybnil výsledky oznámené expremiérkou a konštatoval, že jej neprináleží oznamovať výsledky volieb.

Senegal so 17,5 miliónmi obyvateľov je považovaný za jednu z najstabilnejších demokracií západnej Afriky. Násilné protesty tam však vypukli minulý rok po tom, čo bol Sallov vyzývateľ vo voľbách v roku 2019 Ousmane Sonko zatknutý pre obvinenia zo znásilnenia. Sonko, ktorý skončil na treťom mieste, obvinenia odmieta a tvrdí, že sú politicky motivované.

Ďalšie protesty vypukli nedávno po tom, čo nebol z technických dôvodov schválený pôvodný zoznam kandidátov najväčšej opozičnej koalície, na ktorom bol aj Sonko. Na náhradnom zozname sa ocitli väčšinou relatívne neznámi kandidáti.