Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Senegalského opozičného lídra obvinili zo znásilnenia

Demonštrant drží senegalskú vlajku počas protestu proti zadržaniu lídra senegalskej opozície Ousmana Sonka v Dakare v piatok 5. marca 2021. Foto: TASR/AP

Počas niekoľkých dní po Sonkovom zatknutí zahynulo pri násilnostiach najmenej päť ľudí vrátane jedného školáka.

Dakar 8. marca (TASR) - Sudca v senegalskom hlavnom meste Dakar nariadil, aby bol na slobodu prepustený opozičný líder Ousmane Sonko, ktorého zadržanie v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia vyvolalo násilné potýčky. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Sudca voči lídrovi opozície zároveň vzniesol oficiálne obvinenie zo znásilnenia. Vyšetrovanie tohto prípadu tak bude ďalej pokračovať. Sonko však tvrdí, že spomínané obvinenia voči jeho osobe sú politicky motivované, píše AFP.

Priaznivci opozície, ktorí sa v pondelok ráno zhromaždili v centre Dakaru po oznámení Sonkovho prepustenia prelomili policajné barikády a skandujúc politické slogany prenikli na dvor pred budovou súdu.

V Dakare posilnili policajné hliadky po tom, ako tamojšie opozičné hnutie cez víkend vyzvalo na trojdňové masívne demonštrácie proti Sonkovmu zatknutiu. Sonko (46) je ostrým kritikom vládnucej elity v Senegale; minulý týždeň v stredu ho zatkli v súvislosti s obvineniami z narúšania verejného poriadku.

Počas niekoľkých dní po Sonkovom zatknutí zahynulo pri násilnostiach najmenej päť ľudí vrátane jedného školáka. Išlo o najhoršie násilie za uplynulé roky v tejto západoafrickej krajine, ktorá je všeobecne považovaná za baštu stability v inak nestabilnom regióne.

Zrážky medzi stúpencami opozície a bezpečnostnými silami vypukli prvýkrát v stredu, keď bol Sonko na ceste na súd v Dakare, kde mal vypovedať o osobitnom obvinení zo znásilnenia. Demonštranti počas protestov podpaľovali autá, rabovali obchody a hádzali na policajtov kamene. V hlavnom meste z bezpečnostných dôvodov na týždeň zatvorili aj školy.

Nepokoje vyvolali znepokojenie v rámci OSN aj v krajinách susediacich so Senegalom. Senegalský prezident Macky Sall čelí narastajúcemu nátlaku, aby sa k vzniknutej situácii verejne vyjadril.