Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Seniori z oblasti Moskvy majú byť do 14. apríla v domácej izolácii

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Moskovský starosta svojím spoluobčanom odporučil, aby sa - ak majú takú možnosť - dočasne presunuli na chaty mimo mesta.

Moskva 23. marca (TASR) - Obyvatelia Moskvy a Moskovskej oblasti starší ako 65 rokov a ľudia trpiaci chronickými chorobami a s nízkou imunitou budú musieť od 26. marca do 14. apríla zostať doma. Príslušné nariadenie podpísal v pondelok moskovský starosta Sergej Sobianin a rovnaké rozhodnutie následne prijali aj úrady Moskovskej oblasti. Informoval o tom spravodajský server Novaja gazeta.

Sobianin označil ochranu "tejto najzraniteľnejšej skupiny Moskovčanov" za "prvoradú úlohou" moskovských úradov a obyvateľov mesta. Výnimku dostali vedúce kádre vo firmách a úradoch.

Primátor svojím spoluobčanom odporučil, aby sa - ak majú takú možnosť - dočasne presunuli na chaty mimo mesta.

Pripustil, že dôchodcovia a ľudia s chronickými chorobami môžu mať kvôli nútenej izolácii ďalšie životné náklady. V tejto súvislosti nariadil, aby im bola poskytnutá materiálna podpora - každý starší Moskovčan, ktorý zostane doma, môže získať 4000 rubľov (zhruba 50 eur): 2000 rubľov vopred a ďalších 2000 rubľov po skončení domácej izolácie za predpokladu, že bola zodpovedne dodržiavaná.

Mladým ľuďom primátor súčasne odporučil, aby sa vyhli osobnému kontaktu so seniormi, ale pomohli tým z nich, ktorí žijú sami.

Sobianin tiež zakázal telekomunikačným operátorom vypnúť telefón a internet tým Moskovčanom, ktorí budú musieť od 26. marca zostať v izolácii.

Rusko má nateraz 438 infikovaných novým koronavírusom, pričom väčšina z nich žije vo viac ako 12-miliónovej Moskve. Z nemocnice doteraz prepustili 17 vyliečených pacientov.

Rusko postupne sprísňuje opatrenia, ktorými chce spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2: zakázalo kultúrne a športové podujatia, prerušilo výučbu v školách a dalo zavrieť fitnescentrá. Uzavrelo aj svoje hranice pre väčšinu Nerusov. Podobne ako viaceré štáty Ázie a Európy však Rusko zatiaľ nenariadilo zákaz vychádzania.