Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Seniorov bude po Ostrave voziť rikša

Na snímke indický rikšiar odpočíva počas orúceho dňa v Kalkate. Foto: TASR/AP

ADRA má k dispozícii iba jednu rikšu za 200.000 korún (7800 eur).

Ostrava 12. mája (TASR) - Ostravskí seniori môžu po novom vyraziť na prechádzku po moravsko-sliezskej metropole rikšou. S touto novinkou prišlo regionálne dobrovoľnícke centrum ADRA. Dopravný prostriedok známy skôr z Ázie budú vlastnými silami poháňať dobrovoľníci, informoval v utorok portál Novinky.cz.

"Rikša je určená prioritne pre seniorov, ktorí by si radi vyrazili na nejakú vychádzku na miesta, kde už napríklad dlho neboli, a dobrovoľníkom, ktorí ju budú riadiť," načrtla vedúca zmieneného regionálneho centra Dagmar Hoferková.

ADRA má k dispozícii iba jednu rikšu za 200.000 korún (7800 eur). Kúpila ju vďaka nadácii Krása pomoci Taťány Gregor Brzobohatej a výťažku z charitatívnej tomboly spoločnosti B of B Cars. Stroj funguje na báze elektrobicykla a vozíka.

"Jazdí sa s tým úplne bezproblémovo. Je tam nastavenie rýchlostí, takže dobrovoľník sa nemusí obávať, že by nejakého seniora neuviezol," uistila koordinátorka dobrovoľníkov v centre ADRA Kristína Velvethyová a dodala, že aj stabilita rikše je výborná.

ADRA zatiaľ neuvažuje o tom, že by zakúpila viac strojov. Jediná rikša bude zaparkovaná v Dome pre seniorov Slunečnice v Ostrave-Porube. Práve cez tento domov a centrum ADRA si budú môcť záujemcovia jazdu rikšou objednať.

Zmienené regionálne dobrovoľnícke centrum bude tiež koordinovať dobrovoľníkov, ktorí budú seniorov voziť. Už teraz ich má k dispozícii niekoľko v rámci spoločného projektu s Moravsko-sliezskym krajom.

"Na začiatok budeme radi, keď sa prihlási niekto, kto vie trochu ovládať bicykel," oznámila vedúca centra Hoferková s tým, že nových dobrovoľníkov preškolí, naučí s rikšou jazdiť a poistí.