Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Separatisti oznámili, že dobyli vyše 80 percent mesta Debaľceve

Ukrajina, 5. februára 2015. Foto: TASR/AP

Vládne sily uviedli, že sa preskupujú.

Kyjev 17. februára (TASR) - Proruskí separatisti získali pod kontrolu vyše 80 percent mesta Debaľceve, ktoré je strategickým železničným uzlom. Oznámil to predstaviteľ ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

"Armáda Doneckej ľudovej republiky kontroluje vyše 80 percent Debaľceve a naďalej vytláča ukrajinskú armádu," citovala Basurina agentúra Reuters.



Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu televíziu, sa separatistom vzdalo vyše 70 vojakov. Televízia ukázala zábery zajatých vojakov nesúcich svojich mŕtvych spolubojovníkov na provizórnych nosidlách.

Nemenovaný veliteľ separatistov podľa DPA ešte predtým tvrdil, že zajali približne 300 vojakov.

Minister obrany DĽR Vladimir Kononov prostredníctvom ruskej štátnej televízie oznámil, že zvyšok mesta Debaľceve dobyjú čoskoro. "Dúfam, že o niekoľko dní, možno už dnes, bude Debaľceve úplne vyčistené," povedal Kononov.

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach informoval, že vládne sily sa preskupujú. "Nepriateľ strieľa na naše sily a zabral množstvo budov. Preskupujeme sa," oznámil Steľmach.

Podľa agentúry TASS ministerstvo dopravy DĽR medzitým oznámilo, že kvôli bojom sa evakuácia civilistov z mesta Debaľceve odkladá na 18. februára.



Strategická železničná stanica

Separatisti vo vyhlásení, citovanom agentúrou DPA, uviedli, že už ovládajú železničnú stanicu v Debaľceve, rovnako ako východné časti mesta. Počas bojov podľa nich zahynulo alebo sa vzdalo množstvo ukrajinských vojakov, ktorí sa v Debaľceve dostali do obkľúčenia.



Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že strategicky významnú debaľcevskú stanicu stále ovládajú jej vojaci, a to napriek pokračujúcim útokom separatistov, uviedla agentúra Reuters.

"Separatisti tam (v Debaľceve) nič nekontrolujú. Snažia sa obsadiť stanicu, ale boje tam stále prebiehajú. Pokračujú boje o stanicu aj o predmestia," vyhlásil hovorca vládnych síl Andrij Lysenko.