Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Separatisti tvrdia, že z krytov v Severodonecku vyviedli 250 ľudí

Na archívnej snímke vraky áut sa nachádzajú pozdĺž cesty počas ťažkých bojov na frontovej línii v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti S. Hajdaj uvádza, že pred tým, ako ukrajinské jednotky dostali v piatok rozkaz stiahnuť sa zo Severodonecka, sa v krytoch závodu Azot skrývalo 568 civilistov.

Kyjev 27. júna (TASR) - Proruskí separatisti v Donbase na východe Ukrajiny tvrdia, že z protileteckých krytov chemickej továrne Azot v meste Severodoneck evakuovali ďalších asi 250 ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Vojenské veliteľstvo proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dodalo, že evakuantov previezli na bezpečné miesto. Následne im ministerstvo pre mimoriadne situácie LĽR nájde ubytovanie.

V sobotu z areálu závodu Azot vyviedli asi 200 civilistov vrátane malých detí, napísal predstaviteľ LĽR v Moskve Rodion Mirošnik vo svojom statuse v aplikácii Telegram.

Dodal, že z vyjadrení evakuovaných vyplynulo, že na území závodu Azot mohli zostať ďalšie stovky civilistov.

Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uvádza, že pred tým, ako ukrajinské jednotky dostali v piatok rozkaz stiahnuť sa zo Severodonecka, sa v krytoch závodu Azot skrývalo 568 civilistov.

Podľa hovorca ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova jednotky LĽR spolu s ruskými ozbrojenými silami pokračujú v obhliadke podniku Azot, kde pátrajú po ukrývajúcich sa ukrajinských ozbrojencoch, a pokračujú v evakuácii obyvateľstva, ktoré sa tam skrylo na začiatku operácie ruskej armády zameranej do dobytie Severodonecka. Úplnú kontrolu nad týmto mestom proruské a ruské sily oznámili v sobotu.