Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Separatisti v DĽR odsúdili troch zahraničných bojovníkov na smrť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády.

Kyjev/Moskva 9. júna (TASR) - Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

"Najvyšší súd DĽR vyniesol prvý rozsudok nad žoldniermi. Briti Aiden Aslin a Sean Pinner, ako aj Maročan Saadún Brahím boli odsúdení na smrť," uviedol korešpondent ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorý proces sledoval priamo v súdnej sieni.

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády. Podľa AP súd mužov uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci. To je v neuznanej republike trestným činom, za ktorý hrozí trest smrti. Trojicu tiež odsúdili za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus. Podľa RIA Novosti budú muži na základe zákonov DĽR popravení zastrelením.

Britská televízna stanica v tejto súvislosti uviedla, že súd v DĽR nie je medzinárodne uznávaný a Londýn ešte pred vynesením rozsudku uviedol, že obaja Briti sú vojnoví zajatci s nárokom na imunitu. Odsúdení sami tvrdili, že sú vojakmi ukrajinskej armády a že s nimi preto má byť zaobchádzané ako s vojnovými zajatcami. DPA pripomenula, že na strane ukrajinských síl bojuje mnoho dobrovoľníkov zo zahraničia. Moskva ich však považuje za žoldnierov, ktorí bojujú na strane Ukrajincov za finančnú odmenu.