Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Separatisti v Katalánsku vyšli do ulíc na podporu nezávislosti

Demonštranti v Katalánsku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mnohí z ľudí niesli katalánske zástavy a mali oblečené tričká s nápismi podporujúcimi nezávislosť tohto regiónu.

Barcelona 11. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí pochodovali v sobotu centrom katalánskej metropoly Barcelona pri príležitosti Národného dňa Katalánska, informovali agentúry AP a AFP.

Katalánsko si 11. septembra pripomína Národný deň Katalánska (Diada). Hlavná demonštrácia sa začala popoludní o 17.14 h miestneho času. To pripomína dátum, španielske sily vo vojne v roku 1714 dobyli Barcelonu.

Podujatie organizovalo Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a ďalšie organizácie. Na zhromaždení sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 400.000 ľudí, čo je menej ako v predchádzajúcich rokoch, napísal na svojej webovej stránke denník El País. Barcelonská mestská polícia (Guardia Urbana) uvádza 108.000 účastníkov.

Mnohí z ľudí niesli katalánske zástavy a mali oblečené tričká s nápismi podporujúcimi nezávislosť tohto regiónu.

Predstavitelia Katalánska a ústredná španielska vláda majú v najbližšej dobe absolvovať rokovania s cieľom priblížiť sa k nájdeniu riešenia politickej krízy, pripomína AP. Tá v Katalánsku prepukla po neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti z roku 2017.

Separatisti majú dve hlavné požiadavky; udelenie amnestie osobám, ktoré sa zúčastnili na neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti a ďalšie referendum o nezávislosti - tentoraz so súhlasom Španielska, napísala AFP. Vláda v Madride však obe požiadavky odmieta.