Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Separatistický súd obžaloval päť cudzincov, trom hrozí trest smrti

Na snímke piati cudzinci zadržaní pri bojoch po boku ukrajinských síl zľava Brit John Harding, Vjekoslav Prebeg z Chorvátska, Mathias Gustafsson zo Švédska a Briti Andrew Hill, Dylan Healy sú za mrežami v súdnej sieni v Donecku v pondelok 15. augusta 2022. Foto: TASR/AP

V samozvanej DĽR v júni odsúdili na smrť dvoch Britov a jedného občana Maroka, ktorí bojovali s ukrajinskými jednotkami proti Rusku.

Moskva 15. augusta (TASR) – Samozvaný súd v Ruskom podporovanej separatistickej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny obvinil v pondelok piatich cudzincov zadržaných pri bojoch po boku ukrajinských síl z toho, že pracovali ako žoldnieri. Troch by mohli odsúdiť na trest smrti, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Možnému vyneseniu trestu smrti čelia na základe zákonov DĽR britský občan John Harding, Vjekoslav Prebeg z Chorvátska a švédsky občan Mathias Gustafsson, ktorých zajali v prístavnom meste Mariupol a jeho okolí, uviedla ruská štátna agentúra TASS.

Obvinení boli aj ďalší dvaja Briti, Dylan Healy a Andrew Hill, ktorým trest smrti nehrozí. Všetci piati na súde uviedli, že sú nevinní, informovala TASS.

Citovala tiež vyjadrenie sudcu o tom, že proces bude pokračovať v prvej časti októbra.

V samozvanej DĽR v júni odsúdili na smrť dvoch Britov a jedného občana Maroka, ktorí bojovali s ukrajinskými jednotkami proti Rusku, a to pre obvinenia z pokusu o násilné uchopenie moci a žoldnierstva.

Zahraničné vlády odmietajú rokovať s DĽR, ktorá spolu s tzv. Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) kontroluje od roku 2014 časti východoukrajinského regiónu Donbas, s argumentom jej medzinárodného uznania ako súčasti Ukrajiny.