Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Séria útokov si v Iraku vyžiadala najmenej 27 obetí a 200 zranených

Voľby v Iraku sú považované za skúšku schopnosti irackých bezpečnostných síl udržať v krajine poriadok. Foto: TASR/AP

Nemenované policajné zdroje uviedli, že spáchať šesť útokov naraz je nezvyčajne veľký počet.

Bagdad 15. apríla (TASR) - Najmenej 27 obetí na životoch a vyše 200 zranených si dnes ráno v rôznych častiach Iraku vyžiadala séria bombových teroristických útokov.

Útoky sa odohrali v Bagdade, v západoirackom meste Fallúdža, v severoirackom Kirkúku a v mestách južne od metropoly. Atentáty sa odohrali necelý týždeň pred prvými voľbami v krajine od odsunu amerických jednotiek v roku 2011. Voľby sú považované za skúšku schopnosti irackých bezpečnostných síl udržať v krajine poriadok.

Útok v Bagdade, spáchaný pomocou dvoch v autách nastražených bômb, sa odohral v tesnej blízkosti prísne stráženého medzinárodného letiska v Bagdade. Páchatelia autá odstavili pri vstupe do letiska a keď polícia začala vykonávať ich rutinnú kontrolu, pár sekúnd nato vybuchli. O život prišli dvaja cestujúci, ktorí mali odletieť z Bagdadu.

V Kirkúku a okolí pri simultánnom výbuchu náloží nastražených v šiestich autách zahynuli deviati ľudia a ďalších 20 ich utrpelo zranenia. Tri útoky sa odohrali v arabskej štvrti, v kurdskej a v turkménskej časti mesta, kde žijú viaceré etnické menšiny, ktoré navzájom súperia. Ďalšie tri nálože explodovali mimo mesta.

Nemenované policajné zdroje uviedli, že spáchať šesť útokov naraz je nezvyčajne veľký počet. Rôzne etnické skupiny tiež nebývajú napadnuté súčasne, povedali nemenované policajné zdroje.

Ďalšie tri obete na životoch a 68 zranených si vyžiadali podobné útoky a samovražedný atentát v provincii Saláhaddín, ležiacej približne 170 kilometrov severne od Bagdadu.

Pri atentáte spáchanom v meste Hilla pomocou v aute ukrytej nálože sa zranilo 17 ľudí. Osem ľudí utrpelo zranenia pri explózii auta naloženého výbušninou a zaparkovaného v meste Násiríja.

K útokom sa bezprostredne nikto neprihlásil, ale proti šiitskej vláde premiéra Núrího al-Málikího bojuje odnož teroristickej siete al-Káida - Islamský štát v Iraku, ako aj ďalšie sunnitské povstalecké skupiny.

Iračania budú v sobotu voliť svojich zástupcov do provinčných rád. Hlasovanie sa považuje za test schopností Málikího vlády vyriešiť napätie medzi sunnitskými a šiitskými klanmi pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa v Iraku mali konať na budúci rok.

Desať rokov po invázii spojeneckých vojsk pod vedením USA teroristická sieť al-Káida výrazne posilňuje svoje pozície v Iraku, a to najmä v púštnych oblastiach na západe krajiny, ktoré sú v tesnom susedstve so Sýriou. Minulý týždeň Islamský štát v Iraku oznámil, že sa spojil so sýrskym extrémistickým hnutím Džabhat an-Nusra, ktoré bojuje po boku povstalcov za zvrhnutie režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Vodca Islamského štátu v Iraku abú Bakr al-Baghdádí vo svojom internetovom vyhlásení uviedol, že spomínané organizácie a spoja pod zástavou al-Káidy. Dodal, že Islamský štát v Iraku a sýrske hnutie Džabhat an-Nusra budú po spojení vystupovať pod názvom Islamský štát Iraku a Šámu.

Šám je arabský názov pre tzv. Veľkú Sýriu, hypotetický arabský štát zahŕňajúci územie Sýrie a k nej priľahlého regiónu.