Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Šešelj sa voči žiadosti o vydanie do Haagu odvolá na srbskom súde

Vojislav Šešelj na tlačovej konferencii v Belehrade, 13. novembra 2014 Foto: TASR

Srbský krajne pravicový politik Vojislav Šešelj sa odvolá na srbskom súde voči žiadosti Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) o svoje vydanie do holandského Haagu.

Belehrad 28. mája (TASR) - Srbský krajne pravicový politik Vojislav Šešelj sa odvolá na srbskom súde voči žiadosti Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) o svoje vydanie do holandského Haagu.

Šešelj v dnešnom rozhovore pre agentúru AP povedal, že sa nemá v pláne dobrovoľne vrátiť pred ICTY v Haagu, a zdôraznil, že využije možnosť podať odvolanie voči žiadosti o vydanie, na ktoré má podľa srbskej legislatívy nárok.

"Možnosť, že sa vrátim dobrovoľne, neexistuje, nebudem sa však skrývať ani neutečiem," zdôraznil Šešelj.

Srbské ministerstvo spravodlivosti v utorok potvrdilo, že dostalo od ICTY žiadosť, aby úrady zadržali Vojislava Šešelja 26. mája "alebo čo najskôr" a opätovne ho vydali do Haagu.

Šešelja vlani v novembri podmienečne prepustili na kauciu z dôvodu liečby rakoviny hrubého čreva, ktorá sa rozšírila aj na pečeň. Začiatkom mája podľa informácií jeho Srbskej radikálnej strany podstúpil v Srbsku ďalšiu operáciu.

Medzinárodný tribunál Šešelja súdi za sériu závažných zločinov, ktorých sa mal dopustiť počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na obyvateľstve nesrbského pôvodu. Šešelj čelí obvineniam z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej oblasti Vojvodina.