Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Šesť vojakov prišlo o život počas útoku na juhu Kolumbie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na vojakov podľa miestnych médií zaútočili strelnými zbraňami a granátmi v departmáne Caquetá. Osem ďalších vojakov utrpelo zranenia.

Bogota 18. júna (TASR) - Šesť kolumbijských vojakov prišlo v stredu o život na juhu krajiny počas útoku, za ktorý sú podľa tamojšej armády zodpovedné ozbrojené skupiny obchodujúce s drogami, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Na vojakov podľa miestnych médií zaútočili strelnými zbraňami a granátmi v departmáne Caquetá. Osem ďalších vojakov utrpelo zranenia.

Príslušníci armády pátrali po lídrovi disidentov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktoré v roku 2016 podpísali prímerie s kolumbijskou vládou.

Disidenti údajne mali informácie o pohybe armády. Vojenský veliteľ Eduardo Enrique Zapateiro povedal, že útok vykonali príslušníci FARC.

Kolumbijský minister obrany Carlos Holmes Trujillo na Twitteri napísal, že ozbrojené zložky posilnia operácie proti obchodníkom s drogami. Tí podľa prezidenta zabíjajú kolumbijských vojakov chrániacich obyvateľstvo krajiny pred kriminálnikmi, ktorí sa snažia obohatiť sa prostredníctvom obchodovania s drogami.

Prezident krajiny Iván Duque povedal, že krajina sa takýmito útokmi nenechá oslabiť.

Približne 7000 bojovníkov FARC zložilo zbrane po podpísaní prímeria s kolumbijskou vládou. Do mierového procesu sa však nezapojilo približne 2000 ďalších, ktorí ostali aktívni na vo vidieckych oblastiach.