Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukončili obnovu hlavnej sály Vřídelní kolonády v Karlových Varoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Za súčasnú etapu rekonštrukcie kolonády magistrát zaplatí viac ako 26 miliónov korún (zhruba milión eur). Opravy budú podľa odhadov pokračovať ešte ďalších päť rokov.

Praha 6. mája (TASR) - V Karlových Varoch sa po šiestich rokoch náročných opráv opäť otvorila hlavná sála Vřídelní kolonády. Hlavná karlovarská kolonáda tak ponúkne svoje zázemie tesne pred začiatkom novej kúpeľnej sezóny, informoval v piatok spravodajský webový portál iROZHLAS.cz.

Na pôvodné miesto sa vrátil výtrysk termálneho prameňa Vřídlo i sklenená kupola. Práce na zasklení objektu, ktoré mali byť hotové vo februári, zdržalo chladné počasie. Rekonštrukcia skleneného plášťa je súčasťou postupnej obnovy kolonády; po šiestich rokoch sú odstránené statické problémy objektu.

Mesto plánuje i ďalšie úpravy. "Pracujeme na tretej etape rekonštrukcie kolonády. Tá sa týka zvyšku budovy - pozdĺžnej haly, suterénu a strechy," povedal Karel Adamec z Kancelárie architektúry tohto 45-tisícového západočeského mesta.

Za súčasnú etapu rekonštrukcie kolonády magistrát zaplatí viac ako 26 miliónov korún (zhruba milión eur). Opravy budú podľa odhadov pokračovať ešte ďalších päť rokov.

Vřídlo je najväčší prameň termálnej vody v Karlových Varoch, ktorý je s teplotou 73 stupňov Celzia zároveň najteplejším prameňom svojho druhu v Česku. Liečivé vlastnosti má Vřídlo najlepšie, keď sa pije priamo v mieste výveru. Liečivý je aj samotný priestor výtrysku, do ktorého sa vyparuje horúca minerálna voda.