Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sestru lídra KĽDR povýšili do dôležitého Výboru pre štátne záležitosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líder KĽDR Kim Čong-un slovne odsúdil v noci na štvrtok ponuku USA na dialóg a administratívu amerického prezidenta Joea Bidena obvinil, že voči KĽDR pokračuje v nepriateľskej politike.

Soul 30. septembra (TASR) – Kim Jo-džong, vplyvnú sestru severokórejského vodcu Kim Čong-una, povýšili na bližšie nešpecifikovaný post vo výbore pre štátne záležitosti, informovala vo štvrtok štátna tlačová agentúra KCNA.

Ako píše agentúra AFP, severokórejský parlament (Najvyššie ľudové zhromaždenie) zároveň schválil viaceré personálne zmeny v spomínanom výbore, ktorý je najvyššou politickou inštitúciou v krajine.

Z výboru pre štátne záležitosti bolo odvolaných najmenej deväť členov. Oficiálny denník vládnucej strany Rodong sinmun medzitým zverejnil portréty ôsmich novovymenovaných úradníkov, medzi nimi aj Kim Jo-džong, jedinú ženu na tomto zozname.

Kim Jo-džong je často vidieť po boku jej brata, s ktorým navštevovala školu v Švajčiarsku. Zúčastnila sa aj na stretnutiach Kim Čong-una s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom či s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Niekoľkokrát verejne ostro kritizovala Washington či Soul, jej presná politická rola však vždy bola predmetom špekulácií, komentuje AFP.

Líder KĽDR Kim Čong-un slovne odsúdil v noci na štvrtok ponuku USA na dialóg a administratívu amerického prezidenta Joea Bidena obvinil, že voči KĽDR pokračuje v nepriateľskej politike.

Rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom sú pozastavené od februára 2019, keď stroskotal druhý summit Kima Čong-una s vtedajším šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom vo Vietname, a to z dôvodu nezhody v otázke prípadného zmiernenia sankcií USA voči KĽDR.