Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sestru vodcu Kim Čong-una opäť dosadili do vrcholovej pozície

Kim Jo-džong, sestra severokórejského lídra Kim Čong-una, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Kim Jo-džong sa v roku 2018 zúčastnila ako diplomatická vyslankyňa svojho brata na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu.

Pchjongjang 12. apríla (TASR) - Vplyvnú sestru severokórejského vodcu Kim Čong-una opäť dosadili do funkcie vo vládnej inštitúcii, ktorá robí kľúčové rozhodnutia. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom v nedeľu informovala tlačová agentúra AFP.

Kim Jo-džong, ktorá je dlhodobo blízkou poradkyňou svojho staršieho brata, bola dosadená ako náhradná členka Ústredného výboru Kórejskej strany práce (KSP) v rámci výmeny kresiel vrcholových činiteľov. Sobotňajšiemu zasadnutiu, na ktorom sa rozhodovalo o príslušnej reorganizácii, predsedal Kim Čong-un.

Analytici tvrdia, že Kim Jo-džong odvolali z danej pozície minulý rok po neúspešnom druhom samite vodcu KĽDR a amerického prezidenta Donalda Trumpa vo vietnamskom Hanoji. "Opätovné vymenovanie je súčasťou jej nedávneho vzostupu v severokórejskej hierarchii," uviedol pre AFP odborník na Severnú Kóreu.

Kim Jo-džong sa v roku 2018 zúčastnila ako diplomatická vyslankyňa svojho brata na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu. Často ju je vídať po jeho boku na samitoch s Trumpom alebo juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Svoje vlastné vyhlásenia priameho politického významu však začala vydávať iba v marci.