Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vzdušný priestor nad Krymom bol uzavretý

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Pristávaciu dráhu v Sevastopole údajne obsadili ozbrojenci, Rusko akúkoľvek spojitosť s aktivitami ozbrojencov popiera.

Kyjev 28. februára (TASR) - Najväčšie ukrajinské aerolínie, Ukrainian International Airlines, dnes oznámili, že vzdušný priestor nad polostrovom Krym bol uzavretý po tom, ako hlavné krymské letisko obsadili ozbrojení muži. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Päť veľkých ruských dopravných lietadiel typu IL-76 pristálo dnes v skorých večerných hodinách na letisku v Sevastopole na polostrove Krym. Zo Sevastopolu smeruje do Simferopolu údajne kolóna desiatich ruských obrnených vozidiel.

Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinská pravda s odvolaním sa na očitých svedkov.

Z polostrova Krym, kde väčšina populácie, vrátane nového premiéra a vlády, uznáva za ukrajinského prezidenta zosadeného Viktora Janukovyča a kde sa čoraz hlasitejšie ozývajú separatistické hlasy volajúce po pripojení sa k Ruskej federácii, prichádzali už od skorých ranných hodín informácie o pohybe neznámych ozbrojencov v okolí tamojších letísk.

Po tom, ako v poludňajších hodinách zodpovední v Kyjeve informovali, že majú situáciu v okolí letísk na Kryme pod kontrolou, prišla nedávno zo Sevastopolu správa, podľa ktorej ozbrojenci obsadili pristávaciu dráhu a prakticky si vynútili prerušenie prevádzky tamojšieho letiska.

Rusko doteraz akúkoľvek spojitosť s aktivitami ozbrojencov na Kryme popieralo.

Práve v Sevastopole sa dlhodobo nachádza základňa ruskej Čiernomorskej flotily.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes nariadilo generálnemu konzulátu v Simferopole, aby neodkladne podnikol kroky na vydávanie ruských cestovných pasov pre príslušníkov medzičasom rozpustenej ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Berkut. Moskovský rezort diplomacie o tom informoval prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Ruské ministerstvo vnútra zasa informovalo, že je pripravené prijať do svojich útvarov všetkých niekdajších pracovníkov regionálnych útvarov vnútra, ktorí opustia Ukrajinu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí protestovalo dnes voči narušovaniu vzdušného priestoru krajiny ruskými strojmi, protestnú nótu odovzdali ruskej strane. Vyplýva to z informácií internetového vydania denníka Ukrajinská pravda, ako aj tlačovej agentúry Reuters s odvolaním sa na tlačovú službu rezortu.

Ukrajina to vníma ako porušenie dohody o podmienkach umiestnenia základne ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole.