Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sever Číny zasiahnu v nasledujúcich týždňoch ďalšie vlny horúčav

Žena sa ovieva na autobusovej zastávke v Pekingu, utorok 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

Čína toto leto čelí extrémne kontrastnému počasiu. Podľa čínskej vlády sú tieto výkyvy spôsobené klimatickými zmenami, ktorých dôsledky budú stále viac vplývať na ekonomiku i obyvateľov krajiny.

Peking 5. júla (TASR) - Meteorológovia predpovedajú, že sever Číny zasiahnu v nasledujúcich dvoch týždňoch vlny horúčav, pričom v niektorých regiónoch môže teplota vystúpiť na vyše 40 stupňov Celzia. Čína pritom toto leto čelí extrémnym kontrastom v počasí - zatiaľ čo sever krajiny sužujú vlny horúčav, na juhu obyvateľov trápia silné zrážky a povodne. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v utorok.

Vyše 250 miliónov obyvateľov v regiónoch Sin-ťiang, Vnútorné Mongolsko a Ning-sia a v provinciách Che-pej, Che-nan, Kan-su a Ša-an-si budú štyri až šesť dní čeliť teplotám prevyšujúcim 40 stupňov Celzia, uviedol zástupca riaditeľa čínskeho Národného meteorologického centra (NMC) Fang Siang.

Čína pritom toto leto čelí extrémne kontrastnému počasiu. Podľa čínskej vlády sú tieto výkyvy spôsobené klimatickými zmenami, ktorých dôsledky budú stále viac vplývať na ekonomiku i obyvateľov krajiny.

Vlny horúčav pritom zasiahli vyše polovicu čínskej populácie už v júni, čo ovplyvnilo aj spotrebu elektrickej energie v krajine, ktorá minulý mesiac dosiahla nové maximá a ovplyvnila tak aj dodávky energií.

"Pretrvávajúce vysoké teploty budú mať značný vplyv na produkciu a život a zvýši sa tlak na dodávky energií," uviedol Fang. Podľa zástupcu šéfa NMC sa totiž očakáva, že teplo a s ním súvisiace sucho ovplyvní produkciu poľnohospodárskych plodín v niekoľkých čínskych provinciách.

V júni pritom Čína zaznamenala najvyššiu priemernú teplotu vzduchu od roku 1961 - 23,1 stupňov Celzia. Táto teplota je o 0,9 stupňa Celzia vyššia v prirovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Úhrn zrážok dosiahol v Číne v júni 112,1 milimetra, čo je o 9,1 percenta viac ako vlani v júni, píše AP.