Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sever Filipín zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V meste Batac asi 60 kilometrov severne od mesta Dolores evakuovali tamojšiu nemocnicu a jej poškodenie preverovali statici.

Manila 26. októbra (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v utorok neskoro večer miestneho času sever Filipín, informovala americká geologická služba USGS. Ľudia pri otrasoch v panike vybiehali z domov. Nijaké obete hlásené neboli a úrady nevydali ani varovanie pred cunami. Presnejší rozsah materiálnych škôd bude známy až ráno, uvádza agentúra AFP.

"Škody tu očakávame," povedala seizmologička Charm Villamilová po zemetrasení, ktorého epicentrum bolo neďaleko horského mesta Dolores v provincii Abra. Otrasy približne o 22.59 h miestneho času (16.56 h SELČ) vychádzali z relatívne malej hĺbky - 15,2 kilometra. Cítiť ich bolo až v hlavnom meste Manila, vyše 330 kilometrov južne od epicentra.

V meste Batac asi 60 kilometrov severne od mesta Dolores evakuovali tamojšiu nemocnicu a jej poškodenie preverovali statici.

Pri júlovom zemetrasení s magnitúdou 7,0 v hornatej provincii Ara zahynulo podľa miestnych úradov 11 ľudí a niekoľko stoviek ďalších utrpelo zranenia.

Filipíny ležia na tzv. "ohnivom kruhu" - najaktívnejšej vulkanickej zóne Zeme, ktorá prechádza od západného pobrežia Severnej Ameriky cez Aleuty do Japonska a Indonézie až na Nový Zéland. Zemetrasenia tak toto súostrovie zažíva pomerne často.

Pri dosiaľ najhoršom zemetrasení v roku 1990 v turistami vyhľadávanom meste Baguio na severnom ostrove Luzon zahynulo pri otrasoch s magnitúdou 7,8 vyše 1200 ľudí.