Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Pri zemetrasení na severe Talianska zahynulo najmenej sedemnásť ľudí

Zrútená budova v Cavezze 29. mája 2012, ktoré zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Najnovšie otrasy v severnom Taliansku si vyžiadali životy 15 ľudí. Foto: TASR/AP

Zranenia celkovo utrpelo okolo 200 ľudí a zhruba 5000 obyvateľov muselo opustiť svoje domovy v provinciách Modena, Bologna a Ferrara. Talianska vláda vyhlásila na pondelok 4. júna štátny smútok.

Miláno 29. mája (TASR) - Bilancia dnešného silného zemetrasenia v severotalianskom regióne Emilia-Romagna stúpla na najmenej 17 obetí.

Nateraz posledné dve mŕtve telá objavili v troskách zrútenej továrne v meste Mendolla, pričom záchranné tímy tam stále pátrajú po minimálne jednej nezvestnej osobe.

Zranenia celkovo utrpelo okolo 200 ľudí a zhruba 5000 obyvateľov muselo opustiť svoje domovy v provinciách Modena, Bologna a Ferrara. Talianska vláda vyhlásila na pondelok 4. júna štátny smútok.

Zemetrasenie s epicentrom v blízkosti mesta Modena, ktoré jednu z najproduktívnejších oblastí Talianska zasiahlo dnes o 09.00 h, malo magnitúdu 5,8. Počas dňa silné otrasy pokračovali, najmenej dva mali magnitúdu vyššiu ako 5,0, informoval taliansky geofyzický a vulkanologický inštitút.

Medzi obeťami sú robotníci v továrňach, ktoré nevydržali otrasy zeme, a kňaz v kostole. Sedem ľudí je podľa údajov vlády nezvestných.

Pápež Benedikt XVI. cíti "veľkú bolesť" z obetí, ktoré zavinili otrasy zeme, uviedol jeho hovorca Federico Lombardi.

Dnešné zemetrasenie nasledovalo deväť dní po zemetrasení s magnitúdou, ktoré zničilo mestá severne od Bologne. Tisíce postihnutých ľudí bývajú odvtedy v oblasti v stanoch.

Ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 2,3 dnes zasiahlo juhotalianske regióny Basilikata a Kalábria.


Galéria: Zemetrasenie v Taliansku





Z najviac postihnutých oblastí vrátane mestečka San Felice sul Panaro, kde sa zrútila historická veža, hlásili viacerých ľudí zasypaných pod troskami. Medzi obeťami sú okrem Talianov aj Maročan a Pakistanec, informoval denník La Repubblica.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v súčasnosti kontaktuje 23 občanov Slovenska, ktorí sú zaregistrovaní na pobyte v Taliansku. Slovenské veľvyslanectvo je v spojení s talianskymi úradmi a zisťuje podrobnosti o zranených a obetiach, informoval TASR hovorca MZV SR Boris Gandel.

Taliansky premiér Mario Monti na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii dve hodiny po zemetrasení prisľúbil, že vláda urobí "všetko, čo musí, a všetko, čo je možné v najkratšom čase, aby zaistila obnovenie normálneho života v tejto oblasti, takej výnimočnej, takej dôležitej a takej produktívnej pre Taliansko".

Dnešné zemetrasenie malo epicentrum 40 kilometrov severne od Bologne. Otrasy okolo 9.00 h trvali niekoľko sekúnd, pocítili ich v rozsiahlom regióne od Benátok po Miláno. O 11.30 zaznamenali v oblasti ďalší otras s magnitúdou 3,9. V oblasti preventívne evakuovali školy a ďalšie budovy a zastavili železničnú dopravu.

Nové zemetrasenie vystrašilo obyvateľov regiónu, v ktorom 20. mája došlo k otrasom s magnitúdou 6,0. O život vtedy prišlo sedem ľudí, ďalších 50 ľudí utrpelo zranenia a zničené boli stovky budov vrátane historických pamiatok. Tisíce ľudí, ktorí prišli o domovy, sú naďalej ubytované v stanoch.


Medzi obeťami zemetrasenia v Taliansku by nemali byť Slováci



Medzi obeťami zemetrasenia, ktoré dnes v ranných hodinách zasiahlo severné Taliansko, sa podľa dostupných informácií nenachádzajú slovenskí občania. Vyplýva to z informácií Zastupiteľského úradu SR v Ríme, nadobudnutých po okamžitom kontaktovaní príslušných talianskych úradov i slovenských honorárnych konzulátov.

Podľa údajov dobrovoľnej registrácie pred cestou do zahraničia sa v Taliansku nachádza 23 slovenských občanov. "Všetkých kontaktujeme s cieľom zistiť, či sú v poriadku a nepotrebujú našu pomoc," informoval TASR Tlačový a informačný odbor Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR.

Rezort diplomacie pripomenul, že podľa talianskych úradov sa v zemetrasením zasiahnutých oblastiach v nasledujúcich dňoch môže vyskytnúť séria ďalších slabších otrasov. Talianske železnice Ferrovie dello Stato z bezpečnostných dôvodov dočasne prerušili premávku na trasách Bologna - Verona, Bologna - Padova, Piacenza a Verona v smere Modena.